Cestitka_Uskrs

Poreznici češljaju Zadar zbog premalo izdanih fiskaliziranih računa za vrijeme Svjetskog prvenstva

Porezna i Carinska uprava nastavljaju s ofenzivom, pa su najavili kako će u sklopu pojačanih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne uprave u suradnji s Carinskom upravom provoditi pojačane nadzore na području Zadarske županije, Šibensko–kninske županije i Splitsko–dalmatinske županije u razdoblju od 30. srpnja do 1. kolovoza 2018.

Prije otvaranja obrta, razmislite o financijskim obvezama koje obrtnici moraju ispunjavati

„Kroz provedene aktivnosti izdavanja i fiskaliziranja računa uočeno je da još uvijek postoji znatan broj poreznih obveznika koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje. Stoga, Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzore Fiskalizacije. Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji, te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora“, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Očito je kako „prijateljski“ pristup fiskalnim obveznicima nije urodilo plodom, a Zdravka Marića, ministra financija je, nema sumnje, na stroži pristup navelo i „nedomoljubno“ ponašanje vlasnika ugostiteljskih objekata koji su za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva izdali tri posto manje računa nego u istom periodu prošle godine. “Naša nogometna reprezentacija je ostvarivala dan za danom ili utakmicu za utakmicom povijesne rezultate na koje smo svi bili jako ponosni. Međutim mi smo isto tako uočili da porezni obveznici u određenim segmentima ne slijede taj primjer i ne rade po pravilima porezne struke”, kazao je tada Marić za Novu TV, dodajući kako račune nisu izdavali ni pojedini prodavači dresova i suvenira.

“U ovim slučajevima vidimo da se tu radi o recidivistima, ponavljačima. Ne govorimo o malim vrijednostima, i tu Porezna uprava i sve službe moraju biti jasne i čvrste i nažalost ćemo biti primorani na najjače mjere, a to je zatvaranje, odnosno pečatiranje pojedinih objekata“, ustvrdio je tim povodom Marić. Porezni pritisak je urodio plodom već prije desetak dana, jer je prethodni vikend donio povećanje u broju izdanih računa od jedan posto. „Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika,  provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju, piše novac.jutarnji.hr.

Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je  pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike“, priopćili su danas iz Porezne uprave, pozivajući sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost „da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pišite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave“.

Inače, unatoč smanjenju broja fiskaliziranih računa za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima Hrvatske gospodarske komore potrošnja u trgovini na malo dan uoči utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva i na dan samih utakmica rasla je u prosjeku između 11 i 15 posto, a u ugostiteljstvu je rekordan bio dan polufinala i utakmica Hrvatske s Engleskom, kada je promet rastao 17 posto. Ukupno je u tom periodu ove godine, tvrde u HGK, promet u trgovini na malo, sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, bio veći za 4,56 posto u odnosu na isti period prošle godine. No, kao što je kazao ministar Marić, očito je kako neki porezni obvezni obveznici, posebno u ugostiteljstvu, nisu prikazali sav promet koji su tih dana ostvarili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...