Pred nama je udarni turistički vikend i gužve na cestama, na naplatnim kućicama dijelit će se voda

Vikend pred nama jedan je od udarnih u turističkoj sezoni, na svim autocestama očekuje se veliki priljev vozila,  stoga HAC ovim putem apelira na korisnike da zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, vožnju prilagode uvjetima na cesti.

Hrvatska turistička zajednica zajedno sa HAC-om i ove godine provodi akciju podjele vode korisnicima autocesta na naplatnoj postaji Lučko. Voda će se dijeliti kroz četiri vikenda u vršnim satima.  Uz vodu korisnicima će se podijeliti i letci sa savjetima za sigurnu vožnju autocestom na tri jezika.

“Zbog sve  učestalijih prometnih nesreća na autocestama molimo vozače na dodatni oprez te ističemo važnost praćenja  prometne signalizacije, uvjeta na cesti kao i poruka na info-displejima.

Na autocestama svake godine bilježi porast prometa, a naročito tijekom ljetnih  mjeseci.  Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo 18,5 milijuna stranih gostiju, a 85% dolazaka turista ostvareno je cestovnim prijevoznim sredstvima. Stoga Hrvatske autoceste kao jedan od najvećih upravitelja mreže autocesta  kroz sustavnu i kontinuiranu  komunikaciju provode mjere osvješćivanja korisnika o sigurnosti prometa s krajnjim ciljem smanjenja broja prometnih nesreća na autocestama. Još jednom podsjećamo da su najčešći razlozi prometnih nesreća s brzina, umor te unatrag nekoliko  godina  „distrakcija“, odnosno  skretanje pažnje s vožnje, najčešće zbog korištenja mobitela.  Također napominjemo, da i najmanja prometna nesreća samo s materijalnom štetom, značajno usporava promet.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na našoj web stranici www.hac.hr ili www.hak.hr, a preporuča se i korištenje mobilnih aplikacija za uvid u trenutno stanje u prometu poput Google karte i Waze te mobilna aplikacija HAK-a, kako bi se  informirali  i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na autocesti odabrali alternativni pravac putovanja. Korisnici na raspolaganju imaju i Planer putovanja na našoj web stranici.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422 ili 0800 0111”, kažu iz HAC-a.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...