Prljavci 5. kolovoza na Forumu; Bodalec: “Vrijeme je prošlo kao treptaj oka, ali mi smo ponosni”

Preživjeti 40 godina čini se jako puno, a kako je tek onima koji obilježavaju četvrto desetljeće rada?

Ovo pitanje postavili smo pjevaču legendarnih „Prljavaca“ Mladenu Bodalecu, koji sa zagrebačkim bendom u sklopu obljetničke turneje nastupa 5. kolovoza u Zadru. Ambijent će biti drukčiji od onoga klupskog iz 1978. godine kada je „Prljavo kazalište“ održalo prvi koncert u Zagrebu, kao što su i „Prljavci“ drukčiji, stariji, punokrvniji, zreliji i ponovno orni, uvjerava nas Mladen, za neke nove stvari. A to znači novi album, prvi nakon „Možda dogodine“ iz 2012. godine.

– Bit će sigurno. Ne mogu baš svečano obećati kada, ali snimili smo tri nove pjesme, pa sada pretumbavamo materijal. Nikuda nam se ne žuri, ima dovoljno vremena – kaže pjevač „Prljavaca“.

Vratili smo se na početak priče; 40 godina rada obilježenih s bezbrojnim hitovima, koncertima na svim mogućim mjestima, a evo skoro i sa 15. studijskim albumom. Dakle, kako je slaviti 40 godina postojanja rock benda? Brojka je strašna.

– Je, cifra je strašna i zastrašujuća. Četrdeset godina je dugo u ljudskom postojanju, ali nam je vrijeme prošlo jako brzo. To je poput treptaja oka, no tako je vjerojatno svima. Vrijeme naprosto prođe. Mi smo ponosni na sve ono što je ostalo iza nas. Bavili smo se glazbom kakvu smo željeli svirati, nosili smo je u sebi i dijelili s publikom. Za nas nema veće sreće, pa tako i sada kada smo u pravom obljetničkom raspoloženju – govori Mladen.

S tako dugim rock stažem čovjek bi očekivao kako bend energetski, produkcijom ili svirkom ne može biti na razini, baš kako kaže njihova pjesma, iz devedesetih ili ranih dvijetisućitih. Bio bi to pogrešan zaključak, jer iako su „Prljavci“ na pragu životnih šezdesetih, na turneji praše kao nekad. Zvuče još bolje. Bodalec se uz osmijeh – složio iz prve:

– Hvala na komplimentu. Istina je da su naši živi nastupi nabijeni energijom i da takvu karakteristiku imamo od početka benda. Tako je iz večeri u večer kada se penjemo na pozornicu. To je valjda i razlog dugovječnosti benda, jednostavno se dobro osjećamo na bini i to rado dijelimo s publikom.

Jednu takvu radost osjetit će brojni fanovi zagrebačkog rock sastava 5. kolovoza na zadarskom Forumu, ambijentu koji ne traži dodatnu scenografiju. „Prljavci“ su ranije svirali u Jazinama, na Višnjiku, „Arsenalu“… Bilo je puno koncerata velikog hrvatskog benda u Zadru.

– Nismo nikad svirali na Forumu, sigurno će biti lijepo za svirku i ujedno lijepa večer rock and rolla. Veseli nas taj susret sa zadarskom publikom, kao što smo sretni kad god imamo nastup. Naše su pjesme tijekom svih ovih godina našle put do srca ljudi, što je garancija da ćemo se svi dobro osjećati i zabavljati na koncertu – još je poručio najpoznatiji pjevač među pravnicima, i obrnuto.

Obljetnička turneja „Prljavog kazališta“ počela je koncertima u Sloveniji i Hrvatskoj, nastavila se rasprodanom turnejom u Australiji, Americi i Kanadi, a na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti stiže u Zadar. Bez obzira na novo vrijeme, drukčiju kulturu, rock and roll kao da (još uvijek) nije mrtav. Ili možda – jest?

– Rekao bih da nije. Istina je da danas ima svega, težih i lakših nota, istina je također da se vrijeme promijenilo, međutim nemam osjećaj da je rock and roll na izdisaju. Na svjetskoj sceni još uvijek najveći posao rade bendovi koji su odredili našu mladost. To su U2, The Rolling Stones, Bruce Springsteen i ostala „banda“ koja je obilježila prošlo stoljeće i bila poveznica s 1950-ima kada je rock nastao. S druge strane, rađaju se novi bendovi, sviraju cure i dečki koji imaju što za reći, a tako to uostalom ide iz generacije u generaciju – zaključuje Bodalec.

A do tih novih rock cura i mladića, izbor je jednostavan: „Možda dogodine“, „Iza mojih prozora”, „Djevojka od milijun dolara“, „S vremena na vrijeme“, „Ako tražiš nekoga“, „Tu noć kad si se udavala“, „Lupi petama“, „Radio Dubrava“, „Devedeseta“, „Mojoj majci“, „Marina“, „Zaustavite zemlju“, „Sve je lako kad si mlad”, „Sretno dijete“, „Crno bijeli svijet“… Ima toga još puno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...