Put do finala: Pobjede na ovom Mundijalu vječno će se pamtiti

Da, to su doista slike za povijest. Godinama smo gledali one slike slavlja naših igrača iz 1998. godine. Nismo ih se mogli nagledati, a bogme se idućih godina nećemo moći nagledati ni slika iz Rusije 2018. godine

Bojali smo se skupine, govorili smo da je jaka, a na kraju smo završili uvjerljivo prvi, sa sve tri pobjede. Put prema finalu počeo je 16. lipnja u Kalinjingradu. Atmosfera na tribinama je bila kao da se igra u nekom hrvatskom gradu. Autogol i penal Luke Modrića za pobjedu protiv Nigerije. U Nižnji Novgorodu smo zatim razbili Argentince 3-0. Pamtit će se zauvijek volejčina Ante Rebića za 1-0. Golčina Luke Modrića za 2-0.

Skupinu smo završili u Rostovu na Donu. Pobjeda 2-1 protiv Islanda za devet bodova. Junak je bio Milan Badelj, strijelac i asistent Ivanu Perišiću za gol u 90. minuti. Osmina finala nas je odvela na Dansku. Spominjali smo prije te utakmice onaj susret u skupini na Euru 1996. godine, kad smo pobijedili 3-0. Ovoga puta nije bilo tako lagano, bila je to prava drama. Junak, junačina, majstor nad majstorima, Danijel Subašić. Obranio je Suba tri penala Dancima, Raketa je zabio odlučujući i prošli smo u četvrtfinale.

Slavili smo i drugi put na Mundijalu u Nižnji Novgorodu. Ta nas je pobjeda odvela na domaćine, Ruse, u Sočiju. Opet je to bila drama, opet su odlučivali penali. Opet je peti, odlučujući za prolazak dalje, zabio Ivan Rakitić. Oba je puta Raketa bio hladnokrvan, u povijest je svojim sjanim penalima poslao Dance i Ruse. A onda smo u polufinalu napokon došli do Moskve. Polufinale, Engleska koja svjetski prvak nije bila od 1966. godine.

Šok na početku, baš kao protiv Danaca. Sjajan slobodnjak Kierana Trippiera, prvo poluvrijeme u kojem smo jako loše izgledali, ali onda i drugo poluvrijeme za povijest. Ivan Perišić za izjednačenje, Mario Mandžukić za pobjedu, naš ulazak u finale. Tako je izgledao put do ove, današnje, povijesne utakmice. Utakmice svih utakmica. Šest pobjeda, još nas samo jedna dijeli od svjetskog naslova. Dečki, dobijte i tu, sedmu, za pehar i vrh, pišu 24 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...