Rezultati za prvih 6 mjeseci u turizmu nisu loši, evo tko je spasio stvar – i nisu Nijemci

Lipanj ipak nije donio očekivani rast turističkog prometa i ostali smo kraći za oko milijun noćenja i oko 200 tisuća gostiju.

Prvu polovicu godine Hrvatska je u turističkom prometu završila u plusu s kojim u glavni dio sezone ulaze sve turističke županije u zemlji, no lipanj je prvi mjesec u ovoj godini u kojemu su zabilježeni manji podbačaji u odnosu na lani.

Prema podacima sustava eVisitor, lipanj je najviše podbacio u Istri gdje je bilo 14 posto manje dolazaka te na Kvarneru koji je zabilježio 10 postotni pad broja turista. Ni Dalmacija nije ostala pošteđena lošijih brojki, pa je tako Šibenska županija zabilježila pad dolazaka od pet posto, Zadarska je u malom minusu za dva posto dolazaka gostiju koliko ih je manje bilo i u Zagrebu. Istodobno, Dubrovačka i Splitsko-dalmatinska županija jedine su turističke regije koje su u lipnju imale rast turističkog prometa i to za po šest odnosno sedam posto, piše Slobodna Dalmacija.

Lipanj ipak nije donio očekivani rast turističkog prometa i ostali smo kraći za oko milijun noćenja i oko 200 tisuća gostiju.

Hrvati spašavali situaciju

No, unatoč podbačaju prvog ljetnog mjeseca, prvih šest mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo više od 6,5 milijuna gostiju koji su zabilježili više od 26 milijuna turističkih noćenja, što je ukupno gledano osam posto više dolazaka i devet posto više noćenja. Pritom smo sami sebi bili najbrojniji gosti.

Naime, čak 980 tisuća naših građana putovalo je i odmaralo se u prvih šest mjeseci ove godine, a uz njih su najbrojniji bili Nijemci i Austrijanci kojih je bilo po oko 550 tisuća.

Najveći rast u prvih šest mjeseci turističkog prometa bilježi Splitsko-dalmatinska županija (14 posto) i Zadarska (13 posto), dok je rast prometa u Dubrovačkoj županiji osam posto, Istri devet posto, na Kvarneru sedam posto koliko i u Šibenskoj županiji, te u gradu Zagrebu 10 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...