Stiglo pojačanje iz Mađarske, Poljske i Njemačke; I ovog će ljeta u Zadru red čuvati strani policajci

U Policijskoj upravi zadarskoj održana je konferencija za novinare na temu Sigurna turistička sezona na kojoj su predstavljeni mađarski i poljski policijski službenici, te po prvi put i njemački policijski službenik, koji će u sklopu međunarodne policijske suradnje tijekom srpnja i kolovoza, boraviti na području Policijske uprave zadarske. Dobrodošlicu im je, uz ugodan boravak na području zadarske županije, poželio načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina.

Prilikom predstavljanja stranih policijskih službenika, na konferenciji za novinare su bili nazočni i mađarski konzul u RH – Bela Gardos te zamjenik konzula Republike Poljske u RH – Bartosz Marcinkowski.

U uvodnom dijelu je načelnik policijske uprave, Anton Dražina, rekao kako je 2006.godine projekt međunarodne policijske suradnje započeo upravo u Zadru. Dodao je kako će strani policajci službu obavljati u skladu s nalozima rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja. Inače, tijekom boravka na našem području strani policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere. Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju dužnosti, a posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim i poljskim turistima, u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa.

Mađarski konzul je u svom obraćanju istaknuo kako je ponosan što je upravo Mađarska bila prva zemlja koja je poslala svoje policajce u Hrvatsku pa je tako i ovogodišnja suradnja nastavak višegodišnje uspješne policijske suradnje između hrvatske i mađarske policije. Također je istaknuo kako je upravo Hrvatska omiljena destinacija brojnim Mađarima, kojima će i ove sezone sunarodnjaci – policijski službenici biti od velike pomoći prilikom njihovog boravka u Zadru i okolici te se zahvalio načelniku policijske uprave na dobroj suradnji.

U prvom terminu, od 1. do 31. srpnja, u Zadru će boraviti mađarski policijski službenici Janos David i i Molnar Batond.

Zamjenik konzula Republike Poljske, Bartosz Marcinkowski je zahvalio na dobrodošlici u svoje te u ime policijskih službenika, napomenuo je pri tom da u Hrvatskoj iz godine u godinu boravi sve veći broj poljskih državljana, koji je lani iznosio milijun gostiju. Upravo iz tog razloga daje podršku boravku poljskih policijskih službenika na našoj obali tijekom ljetne sezone, kako bi svakodnevno bili od pomoći u komunikaciji svojim sugrađanima ali i kolegama hrvatskim policijskim službenicima. Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza na zadarskom području će boraviti poljski policijski službenici Andrzej Arent, Robert Piasecki te policijska službenica Edyta Stola-Gryta.

Prilikom predstavljanja, strani policajci su izrazili veliko zadovoljstvo, ali i čast što upravo u Zadru imaju priliku obnašati službu, a kolega iz Njemačke, policijski službenik Jerko Rezo je iznenadio sve kada se novinarima obratio na tečnom hrvatskom jeziku.

Nakon konferencije poljski, mađarski i njemački policajci su u društvu zadarskih kolega i novinara prošetali zadarskim Poluotokom gdje su se već prvog dana susreli sa svojim sunarodnjacima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...