Stižu puno strože kazne za napade na liječnike i medicinske djelatnike

Saborski zastupnici u srijedu su pozdravili izmjene Kaznenog zakona kojima se uvodi novo, samostalno kazneno djelo – prisila prema zdravstvenom radniku, kao reakcija na oblike nasilja usmjerene prema zaposlenima u zdravstvenoj djelatnosti kao javnoj službi, a za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora.

Zastupnici su u raspravi upozorili na porast nasilja nad liječnicima i medicinskim sestrama.

Ines Strenja Linić (Most) istaknula je kako su se u posljednjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili u 73 posto zdravstvenih ustanova, da čak 93 posto anketiranih liječnika navodi kako je na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, dok se fizički napad dogodio u 22 posto zdravstvenih ustanova.

“Stanje sigurnosti u našim ustanovama nije zadovoljavajuće, i liječnici i medicinske sestre su nezaštićeni na svojim radnim mjestima”, kazala je Strenja Linić i pozdravila sankcioniranje napada na zdravstvene djelatnike.

Predlaže i drastičnije kazne za počinitelje spolnog zlostavljanja djece te najavljuje skoru raspravu o zakonskom prijedlogu koji ide u tom smjeru.

Bolju zaštitu zdravstvenih radnika hvali i Željko Jovanović (SDP), ali i pita zašto zakon ne bi uključivao sve osobe koje obavljaju javne ovlasti, poput učitelja i prosvjetnih radnika.

”Rade se procjene i liječnička populacija je bila nešto ugroženija od drugih”, odgovorio mu je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Martinović, no ne isključuje mogućnost da će i druge kategorije u budućnosti biti zaštićene kaznenopravnim alatima.

Ante Bačić (HDZ) istaknuo je da zdravstveni djelatnici po Kaznenom zakonu i kazneno odgovaraju, pa primjerenim smatra da dobivaju i svoj poseban članak vezan za njihovu zaštitu.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...