izmjene kaznenog zakona

Stižu puno strože kazne za napade na liječnike i medicinske djelatnike

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Saborski zastupnici u srijedu su pozdravili izmjene Kaznenog zakona kojima se uvodi novo, samostalno kazneno djelo – prisila prema zdravstvenom radniku, kao reakcija na oblike nasilja usmjerene prema zaposlenima u zdravstvenoj djelatnosti kao javnoj službi, a za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora.

Zastupnici su u raspravi upozorili na porast nasilja nad liječnicima i medicinskim sestrama.

Ines Strenja Linić (Most) istaknula je kako su se u posljednjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili u 73 posto zdravstvenih ustanova, da čak 93 posto anketiranih liječnika navodi kako je na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, dok se fizički napad dogodio u 22 posto zdravstvenih ustanova.

“Stanje sigurnosti u našim ustanovama nije zadovoljavajuće, i liječnici i medicinske sestre su nezaštićeni na svojim radnim mjestima”, kazala je Strenja Linić i pozdravila sankcioniranje napada na zdravstvene djelatnike.

Predlaže i drastičnije kazne za počinitelje spolnog zlostavljanja djece te najavljuje skoru raspravu o zakonskom prijedlogu koji ide u tom smjeru.

Bolju zaštitu zdravstvenih radnika hvali i Željko Jovanović (SDP), ali i pita zašto zakon ne bi uključivao sve osobe koje obavljaju javne ovlasti, poput učitelja i prosvjetnih radnika.

”Rade se procjene i liječnička populacija je bila nešto ugroženija od drugih”, odgovorio mu je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Martinović, no ne isključuje mogućnost da će i druge kategorije u budućnosti biti zaštićene kaznenopravnim alatima.

Ante Bačić (HDZ) istaknuo je da zdravstveni djelatnici po Kaznenom zakonu i kazneno odgovaraju, pa primjerenim smatra da dobivaju i svoj poseban članak vezan za njihovu zaštitu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar