Štromar: “Intenzivno nastavljamo s programom POS stanova, mlade obitelji u Zadru trebaju niže cijene kvadrata”

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar posjetio je u danas Split, Solin, Trogir i Zadar gdje se sastao s gradonačelnicima s kojima je razgovarao o programu poticane stanogradnje te obišao lokacije na kojima će se realizirati nove zgrade.

Do sada je kroz POS program izgrađeno osam tisuća stanova u koje je uloženo četiri milijarde kuna, a u narednih godinu dana planira se početi s realizacijom novih tisuću stanova.

Među prvima na redu za izgradnju ova su četiri dalmatinska grada i to prvenstveno, istaknuo je ministar Štromar, zbog iznimno visokih cijena nekretnina na Jadranu koje su prepreka mladima da planiraju život i zasnivaju obitelj.

Dalmatinsku turneju završio je posjetom Zadru gdje se sastao s gradonačelnikom Brankom Dukićem. U Zadru su do sada izgrađene četiri zgrade iz programa POS-a s ukupno 436 stanova, no potreba za njima i dalje postoji. Nove dvije lokacije zamišljene su na predjelu Crvene kuće na kojima će se graditi stambena zgrada sa sto jedinica te Smiljevac na kojem su planirane dvije građevne čestice s potencijalom za još stotinu stanova čime bi se uvelike zadovoljile potrebe građana iskazane u anketnom ispitivanju 2016. godine.

Izmjenom zakona omogućili smo jednostavnije aktiviranje zemljišta gradova, općina i države za lakšu izgradnju novih stanova koji će biti jeftiniji i do 50 posto od onih po tržišnim cijenama. Cijene u Zadru definirat će se naknadno, ali neće biti više od 1200 eura po kvadratu. Moramo računati na to da troškovi života rastu i potrudit ćemo se da cijene budu minimalne, za što postoji realan potencijal jer imamo vlastito zemljište. Još ćemo razgovarati koliki broj stanova ide u prodaju, koliki u najam, a s kolikim će brojem stanova grad rješavati deficitarna zanimanja. Krajem iduće godine realno je da počnu radovi na izgradnji novih POS stanova, rekao je ministar u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...