Subašićeva posveta, pismo izbornika i donacija novaca; Tri lažne vijesti koje su obišle svijet

Sve je krenulo s golmanom Danijelom Subašićem koji je, navodno (kasnije se ispostavilo da to nije točno) utakmicu s Engleskom posvetio majkama Srebrenice. “Večeras igramo veliko polufinale utakmice protiv Engleza. Ovo sam čuvao za sami početak meča: Večerašnju utakmicu ću odigrati za Majke Srebrenice i sve Bošnjake. Jako mi je žao zbog njihovih gubitaka. Tako da ovu utakmicu posvećujem njima.”

“Srce mi je puno, duša mi je puna. Kada sam ostvario svoj cilj, znam da je dan žalosti u cijeloj Bosni, ali sam večeras za njih branio, čitavih 120 minuta. Molio sam Allaha da nam pomogne, čuo je moje molitve, još jednom ovo je bilo za majke Srebrenice i sve Bošnjake.”

Ovo su samo dvije od niza izmišljenih izjava i lažnih vijesti koje su golmana reprezentacije (neovisno o njegovim osobnim stavovima) stavile u neugodnu poziciju jer tako nešto demantirati (i onda objašnjavati zašto demantirate) je također vrlo nezahvalan posao. Vijest i Subašiću i igranju za majke Srebrenice potekao je sa portala “Životni stil”, koji je sada ugašen, piše portal raskrinkavanje.ba. Oni su kažu, također, naknadno dobili i izjavu od Hrvatskog nogometnog saveza koji demantira da su Luka Modrić i Danijel Subašić  izjavili da utakmicu posvećuju majkama Srebrenice, piše express.

“Poštovani, hvala vam na poslanom upitu. Ne znam na koju točnu konferenciju za medije mislite, jer niti na jednoj nisu zajedno bili Danijel Subašić i Luka Modrić, niti je ijedan od njih bio na službenoj konferenciji za medije prije utakmice, ali u svakom slučaju – Danijel i Luka nisu to izjavili. Srdačan pozdrav, Tomislav”. Subašićeva je posveta, u buretu baruta što je Balkan, neke oduševila, druge razgnjevila, no to je i bio cilj.

SPORTbible je, pak, odlučio podijeliti informaciju kako je “Hrvatska odlučila donirati 21 milijun funti nagrade sa prvenstva siromašnoj djeci kako bi mogla ići na more”. Iako je dio sportske tradicije dio nagrada donirati najpotrebitijima ova je informacija lažna. To nije spriječilo da ju se podijeli preko 2.000 puta, a mnoštvo oduševljenih komentatora su i građani Hrvatske.

To se fantastično slaže sa možda najbizarnijom lažnom vijesti, a to je “pismo” izbornika Zlatka Dalića.

Čovjek koji je pokazao zavidan talent da se u močvari koju je naslijedio minimalno dotiče politike odjedanput je odlučio napisati pismo koje ima rečenice i formulacije poput “zato, ovim putem, tražim od svih političara i svih predstavnika vlasti, koji su odveli moj narod u pakao bijede, beznađa i siromaštva, da se maknu od nogometne reprezentacije Hrvatske. Niste dobrodošli u našu svlačionicu, ne želimo se s vama fotografirati i ne želimo se s vama rukovati. Vi ste upravo oni koji su, od nama najvažnijih, a to su ljudi Hrvatske, napravili najsiromašniji i najbjedniji narod Evrope.” Pismo je, zapravo, jedan suptilni sociološki eksperiment.

Autor pisma Igor Premužić, naime, nikada nije niti skrivao kako je to pismo “iz paralelnog svemira” i da je on autor (na dnu je i potpisan). To je bio, rekao je, i test da se provjeri koliko dobro čitamo i promislimo o onome što nam se servira”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...