Svijet već sada gori s visokim temperaturama, a najgore ove godine tek dolazi!

Kakvo ljeto očekuje sjevernu Zemljinu polutku pisali smo nedavno objašnjavajući što je prolazio grad Quriyat u Omanu kada je krajem lipnja iskusio kako je to kad tijekom 51 sata temperatura niti u jednom trenutku ne pada ispod 42°C. Prognoze za naš dio Europe najavljuju ljeto koje će biti neugodno vruće kao i prošlogodišnje.

Temperaturni rekordi ne mogu se predvidjeti, iako je već sada jasno da su ovog ljeta puno više nego inače mogući toplotni udari kao što je prošlog ljeta u Kaštel Štafiliću izmjereno skoro 43°C. Temperaturni ekstremi su prošlog tjedna zato zaredali diljem sjeverne Zemljine polutke kao posljedica mnoštva stacionirajućih anticiklona pod kojima su se pržili i gradovi i priroda.

Idemo redom. U Sjevernoj Americi ogromna anticiklona pokrila je dvije trećine kontinenta, počev od istočne obale do Stjenjaka, pa su zato padali temperaturni rekordi. Denver je 28. lipnja imao 40,6°C što je bila najviša temperatura koja je u tom gradu izmjerena, odnosno, ranije je izmjerena čak četiri puta, ali od toga jednom 1878., te čak triput u 21. stoljeću; jednom 2005. i dvaput 2012.

Mount Washington, planina koja slovi za najvjetrovitije mjesto na svijetu, 2. srpnja zabilježila je svoj najtopliji dnevni minimum otkako se mjeri vrijeme; izmjereno je 15,6°C. Ista stvar dogodila se i gradiću Burlington u Vermontu, samo što je tamo rekordni dnevni minimum iznosio 26,7°C. Montreal je tog dana čak oborio svoju najvišu zabilježenu temperaturu na nekoj meteorološkoj mjernoj postaji u 147 godina mjerenja; 36,6°C.

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu naviknuti na takve stvari, bio utoliko gori što je bila i visoka vlažnost zraka. Ottawa je dan ranije zato iskusila najekstremniju kombinaciju temperature i vlažnosti zraka u svojoj povijesti. U Europi Glasgow je oborio svoj rekord sa 33,2°C, a vrućina je grad pritiskala tijekom cijelog dana 28. lipnja. Posebno dobro nije prošao niti gradić Shannon u Irskoj kojega je pogodila vrućina od 32°C.

U Sjevernoj Irskoj Belfast je doživio 29,5°C, a dan poslije Castlederg je istrpio 30,1°C, nešto zbog čega su Irci desetljećima putovali do Mediterana kako bi iskusili. Kontinent se kuhao i na svom sasvim suprotnom dijelu, na Kavkazu. Glavni grad Armenije, Erevan, 2. srpnja je zabilježio 42°C, najvišu temperaturu za cijeli taj mjesec, a dva danas poslije i preko granice, u Gruziji, glavni grad Tbilisi je svoj temperaturni rekord svih vremena oborio sa 40,5°C.

Uopće, tih dana s kraja lipnja prema početku srpnja cijeli jug Rusije između Ukrajine i Kazahstana trpio je toplotni udar i mjerio neke od najviših ili najviše temperature otkako je meteorološkog praćenja vremenskih prilika. Na Bliskom istoku temperatura u Omanu eksplodirala je preko 50°C i zadržala se tijekom nekoliko dana i noći neprekidno iznad 40°C do razina svjetskog rekorda isključivo zato što se more u Perzijskom zaljevu zagrijalo do 32°C, a mjestimično i više od toga, tako da se kopno uz more tijekom noći nije uspijevalo ohladiti.

Ranije, u travnju, Pakistan se našao na udaru jezivih vrućina. Iako je bila riječ tek o sredini proljeća, na nekoliko mjesta u toj zemlji mjerilo se 50°C ili i više, a najviše je izmjereno 50,2°C što je sada rekordna temperatura ikada izmjerena u toj zemlji za travanj. A rekordi iz prošle godine diljem svijeta? Dallas u svojoj povijesti nikada nije izmjerio u studenom 32°C. Prošle godine, međutim, to se dogodilo čak triput tijekom četiri dana.

Južna Kalifornija, koliko god imalo klimu “bez zime” čak i u listopadu, nikada ranije nije imala pojavu da zabilježi čak 42°C u tom mjesecu. Na sjeveru Kalifornije klima je već umjerenija, ali je unatoč tome San Francisco 1. rujna 2017. zabilježio 41°C, što znači da je već na pragu jeseni izmjeren temperaturni rekord svih vremena za taj grad.

U Aziji su prošle godine pod toplotnim rekordima stradavali u svibnju pakistanski grad Turbat sa svjetskom rekordnom svibanjskom temperaturom od 53,5°C, naravno, izmjerenih u hladu i na visini od 2 metra iznad tla. U lipnju u Ahvazu u Iranu izmjereno je 53,7°C, opet nacionalni meteorološki rekord za koji niti čovjek niti priroda naprosto ne mogu biti pripremljeni.

Dolina smrti u SAD-u imala je prošle godine najgori srpanj u povijesti; nije bilo jedne jedine noći koja bi bila hladnija od 31°C, a noćne temperature najčešće su se kretale oko 36°C, dok su dnevni maksimumi u nekoliko navrata išli preko 50°C, s rekordom od 52,8°C. Tog mjeseca Španjolska je oborila svoj najpakleniji rekord na aerodromu kod Cordobe od 46,9°C, a najvišu temperaturu u povijesti meteorologije izmjerili su i u Šangaju; 40,9°C, piše Express.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...