Uhićeni bombaši na sjedište zadarske policije: “Motiv ovih napada bio je pokušaj da se zaustavi kontinuiran i kvalitetan rad kriminalističke policije”

Zbog sumnje da su sudjelovali u bombaškim napadima na sjedište zadarske policijske uprave u prosincu prošle i travnju ove godine, policija je uhitila trojicu muškaraca. Ručne bombe u dvorište uprave bacio je 47-godišnjak, na nagovor 56-godišnjaka. Treći uhićeni muškarac ima 44 godine i uskoro će biti priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru. Trojac je prije uhićenja planirao i treći napad, a policiji su otprije poznati zbog kaznenih djela zlouporabe droga.

Tim povodom u prostorijama PU zadarske održana je izvanredna konferencija za novinare na kojoj je, osim načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražine, bio i voditelj Službe kriminalističke policije Bore Mršić.

Dovršeno je višemjesečno kriminalističko istraživanje dvaju napada na PU zadarsku nad 47-godišnjakom kojeg se sumnjiči da je na nagovor 56-godišnjaka u noćnim satima bacio eksplozivnu napravu u krugu policijske uprave u kojem je u tom trenutku službovalo više policijskih službenika i srećom nitko nije stradao, a na objektu je nastala materijalna šteta. Isti muškarac sumnjiči se da je u travnju  u noćnim  satima bacio drugu eksplozivnu napravu u krugu policije, gdje također nitko nije ozlijeđen, a nastala je materijalna šteta. Oba su jučer uhićena te su uz kaznenu prijavu privedeni pritvorskom nadzorniku. Ova dva događaja, dosad nezabilježena na području PU zadarske, izazvala su uznemirenost građana i dijelom narušila dobar osjećaj sigurnosti. Prema utvrđenim činjenicama motiv ovih napada bio je pokušaj da se zaustavi kontinuiran i kvalitetan rad kriminalističke policije, a naročito Odjela kriminaliteta droga, rekao je Anton Dražina, dodajući da su ovi događaji jasan su pokazatelj s kakvim se sve izazovima suočavaju policijski službenici koji predano i požrtvovno obavljaju svoj posao služeći svojim sugrađanima i boreći se protiv svih  oblika kriminaliteta.

Pokazatelj su i brutalnosti i bezobzirnosti koji  iskazuju pripadnici kriminalnih skupina, količini mržnje i netrpeljivosti prema policajcima koji se ne libe iskazati i na ovaj način. No, predanost i odlučnost koju su policijski službenici kriminalističke policije uložili u pronalazak i privođenje počinitelja, najbolji su pokazatelj da su se namjerili na pogrešne ljude. Ovim ljudima iza mojih leđa, našim policajcima, želim javno, u svoje osobno i u ime ravnatelja policije i ministra unutarnjih poslova, čestitati na sjajno obavljenom poslu. Naglašavam također da nismo dozvolili da ovi napadi uzdrmaju našu odlučnost u radu i borbi protiv kriminala, te služenju našim sugrađanima o čemu vas redovito izvještavamo kroz ovo proteklo razdoblje. Pokušaj da nas se na ovakav podmukao način zaustavi, kukavičkim napadom pod okriljem mraka, jednostavno neće proći, zaključio je načelnik Dražina.

Kako je rekao Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije, od trenutka počinjenja ovih kaznenih djela, kriminalistička policija zajedno s ravnateljstvom policije i u suradnji s centrom za forenzična istraživanja i ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu započela je intenzivno kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja i rasvjetljavanja ovih događaja, u sklopu kojeg je razgovarano sa više stotina osoba. Naime, nad 160 osoba je provedeno kriminalističko istraživanje, 31 osoba je poligrafski testirana, obavljeno je i 10 pretraga domova, drugih prostorija i pokretnih stvari.

Kod prvog napada 47-godišnjaka se sumnjiči daje 5. prosinca prošle godine oko ponoć i 40 minuta u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru, po prethodno stvorenom planu i na poticanje 56-godišnjaka u krug PU zadarske, bacio improviziranu napravu. Radilo se o ručnoj bombi u koju je umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin koji je na mjestu događaja aktiviran. U drugom napadu 16. travnja ove godine, opet , na nagovor i poticanje 56-godišnjaka, nešto iza dva sata u noći, 47-godišnja je došao do ograde PU zadarske, te u dvorište, tik do prostorija Odjela kriminaliteta droga, ubacio eksplozivnu napravu te se udaljio. I ovaj put se radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi, načinjenoj od eksploziva tnt u kojeg je bila umetnuta detonatorska kapisla i sporogoreći štapin. U oba slučaja počinitelj je pješice došao do ograde policijske uprave, aktivirao eksplozivnu napravu te se na isti način udaljio do svog stana u blizini. Također, raspolažemo sa saznanjima da su planirali izvesti i treći napad na policiju. Oba osumnjičena muškarca uhićena su jučer ujutro, a pretragama domova i prostorija koje koriste, kod njih je pronađena znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava, istovjetna onima koji su korišteni u napadima na našu zgradu, rekao je Mršić.

Nadalje, kod 47-godišnjaka su pronađene 4 ručne bombe, tromblonski nastavak, 446 komada streljiva i 3 spremnika za automatsku pušku. Kod 56-godišnjaka je pronađeno 2 metra sporogorećeg štapina i 2 detonatorske kapisle. U trećem objektu kojeg ovaj 56-godišnjak koristi zajedno sa 44-godišnjakom, policijski službenici su pronašli kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći, preko kilogram lijevanog trotila, više od kilogram i pol privrednog eksploziva, jedan trotilski metak od 200 grama, 10 lovačkih patrona i 4 pištoljska streljiva. Zbog toga se i 44-godišnjak tereti za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sva trojica su privedena pritvorskom nadzorniku PU zadarske, a u ovim trenucima se očekuje njihovo privođenje na prvo ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo nakon čega će biti privedeni na ročište kod suca istrage.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...