Upoznajte Zadranina Šimu Mrkića, trećeg najjačeg juniorskog bodybuildera na svijetu!

Zadranin Šime Mrkić ovoga je ljeta osvojio visoko treće mjesto na svjetskom prvenstvu u bodybuildingu.

Željeli smo pobliže upoznati mladića s kojim zasigurno niti jedan muškarac ne bi želio ući u konflikt i za čijim tijelom, makar potajice, uzdišu sve žene. Ovaj zaljubljenik u sport prije svega je zadivljujuće skroman i vrlo realan mladić koji kroz mukotrpno vježbanje ne gradi tek tijelo, već radi na jačanju i oplemenjivanju svog karaktera.

Otkrio nam je nešto više o sebi, interesantnom sportu kojim se bavi te kakvi su mu planovi budućnost.

Tko je Šime? Reci nam nešto o sebi, pokoju zanimljivost koja nije vezana uz sport kojim se danas baviš.

Dolazim iz Zadra, nedavno sam navršio 23 godine i zaljubljenik sam u sport. Što se tiče školovanja, završio sam hotelijersko turističku školu. Kako me fakultet me nije privlačio, odlučio sam se za rad i bavljenje sportom. Trenutno radim u Storm osiguranju, a radio sam još i u teretani kao trener i skupio potrebnog znanja da napredujem. U slobodno vrijeme treniram u teretani, pa tu i tamo padne koja partija “basketa” , volim i plivati budući da sam se u mlađim danima i time bavio.

Visoko, zavidno treće mjesto na svjetskom prvenstvu! Priznaj, jesi li se samopouzdano nadao tom rezultatu ili si bio spreman zadovoljiti se i nešto nižim plasmanom? 

Pa 3. mjesto na svjetskom, što reći, nego impresivno, za prvo svjetsko i više nego uspješno. Pripreme su počele još davno, u listopadu 2017 godine, ali najteži dio priprema, dijeta, je počela 17 tjedana prije svjetskog prvenstva. U međuvremenu je tu bilo međunarodno natjecanje u Srbiji na kojem sam bio prvi, pa europsko gdje sam ostvario drugo mjesto i svjetsko, totalno neočekivano, treće mjesto! Momci koji su bili samnom na bini su bili odlično pripremljeni pa je time uspjeh još veći.

Tko je ekipa koja stoji iza tebe?

Kroz pripreme, hvala Bogu, nisam bio sam. Tu je bio moj trener i mentor Luka Banić, dugogodišnji uspješni natjecatelj u powerlifingu i bodybuildingu. Spremao me kroz sva tri natjecanja i kada je bilo govora o posustajanju on me motivirao. Bez njega taj uspjeh ne bi bio moguć. Što se tiče “posinga” savjetovao se Zoran Tokić, veteran i dugogodišnji natjecatelj iz Zadra.

Zašto baš bodybuilding? Koje zadovoljstvo pronalaziš u ovom vidu vježbanja? 

Hmm… Prije četiri godine, kada sam se prestao baviti košarkom, krenuo sam u teretanu s tipičnim ciljem nekog početnika – dobiti na mišićnoj masi i izgraditi tijelo. Nisam bio baš najrazvijeniji pa mi je to definitivno bio izazov. S vremenom to je išlo odlično i moj današnji trener, inače i dugogodišnji prijatelj Luka Banić pitao me bili se okušao u natjecanju i da se bavim bodybuildingom malo ozbiljnije. Nije mi bilo to ni na kraj pameti, ali eto, na kraju je uspjelo. Bodybuilding mi je izgradio i tijelo ali i ono najbitnije karakter. Pronađeš sebe kao osobu, ne odustaješ na prvoj, drugoj, pa ni trećoj prepreci, nego se boriš i tako gradiš samopouzdanje. Pronađeš sebe i taj princip ne primjenjuješ samo u sportskom smislu nego i u privatnom životu, što je na kraju dana itekako važno.

Koliko treniraš?

Osobno treniram pet, šest puta tjedno po sat i pol do dva sata u teretani. Svaki dan po drugu mišićnu skupinu što rezultira time da mi svaki mišić raste jednakom brzinom, da zadržim i simetriju i proporciju, što je u bodybuildingu ključno.

Planovi za budućnost? 

Što se tiče daljnjih planova, cilj je prvo riješiti ozljede koje dugo vučem sa sobom, a to su najprije leda, što će malo potrajati… Potom, za dva, tri mjeseca, ovisno o mojoj brzini oporavka kreću pripreme za iduću sezonu. Definitivno ću izaći na državno prvenstvo dogodine, posto se tu još nisam okušao, a za ostala takmičenja i smotre ću još odlučiti krajem ove godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...