Večeras ne propustite najdulju pomrčinu Mjeseca, ponovit će se tek 2123. godine

Večeras se sprema nebeski spektakl – najdulja pomrčina Mjeseca u ovom stoljeću.

Idući put tek 2123. godine Zemlja će, naime, svoj satelit na gotovo dva sata potpuno zakloniti od izravne Sunčeve svjetlosti.

Obasjavat će ga tek refleksija iz Zemljine atmosfere te će poprimiti neobičnu jarkocrvenu boju zbog čega se ova pojava naziva i krvavim Mjesecom.

Mjesec će se točno sat i 47 minuta nalaziti duboko u Zemljinoj sjeni, dok će ukupno vrijeme od njegova ulaska do izlaska u polusjenu biti oko četiri sata. Mjesec će u Zemljinu polusjenu početi ulaziti u 19.14 sati, no tada još neće biti vidljiv.

Kad se pojavi na nebu, već će se moći opaziti djelomična pomrčina jer će dio Mjeseca do tada već ući u sjenu. Zemlja će potpuno zakloniti Mjesec u 20.30 sati, vrhunac će biti u 22.21 sat, a potpuna pomrčina završit će malo poslije 23 sata. Mjesecu će nakon toga trebati još sat vremena da se potpuno “oslobodi” Zemljine sjene.

Krvavi spektakl idući će put približno ovoliko dugo trajati tek 2123. godine, tako da je riječ o uistinu atraktivnoj i jedinstvenoj prilici zbog čega će mnogi večeras večer provesti u proučavanju i fotografiranju noćnog neba. – Ovako duga pomrčina svakako je nešto posebno i zasigurno se isplati uživati u njoj, jedino se moramo nadati dobrom vremenu jer, bude li oblačno, sve pada u vodu – objašnjava Boris Štromar, predsjednik Astronomskog društva Beskraj koje će u Zagrebu, na savskom nasipu pokraj Jaruna, organizirati i zajedničko gledanje za sve zainteresirane, a u slučaju lošeg vremena održat će barem reviju teleskopa.

Astrolozi upozoravaju… Kako bi ljudima što više približila astronomiju, i mnoga druga astronomska društva diljem Hrvatske organiziraju zajedničko gledanje pomrčine, među ostalim i ona iz Daruvara, Đakova, Korčule, Križevaca, Ogulina, Omiša, Pule, Rijeke, Zadra… Mjesec će se gledati i s Tvrđave sv. Ivana u Dubrovniku, na Gradskom sajmištu u Koprivnici, u zvjezdarnicama u Korenici i Kutini, u Nerezinama na Lošinju…

I dok će većina uživati u pogledu, ima i onih koji će se prikloniti legendama i teorijama zavjere pa sutra očekuju smak svijeta ili pak napade vukodlaka. Astrolozi pak ističu da je sutrašnji dan dobar za začeće, ali nepovoljan za operacije. Također, napominju da će biti izrazito loš dan za Vodenjake, Lavove, Bikove i Škorpione, piše Večernji.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...