Za obalu izdan narančasti alarm, nevrijeme već zahvatilo otoke na jugu

Već je tijekom vikenda u mnogim područjima bilo jakih pljuskova, pa i nevremena, no u neke dijelove zemlje promjena vremena tek treba stići.

Danas će lokalno obilnijih pljuskova, moguće i nevremena, biti ponajprije u Dalmaciji, a znatnija kiša može pasti i ponegdje u unutrašnjosti. Zapuhat će sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i bura, koja će prema večeri duž obale jačati. Osvježit će, na kopnu mjestimice i za više od 5 °C. No, već od utorka ponovno toplije, na Jadranu i vruće, uz mjestimične pljuskove uglavnom na kopnu.

U noći s nedjelje na ponedjeljak nevrijeme je već zahvatilo otoke na jugu zemlje. Na dijelovima Visa pala je velika količina kiše, a pljuskovi su zahvatili i dijelove Hvara, piše Dalmacija Danas.

Danas promjenljivo i svježije

U istočnoj Hrvatskoj promjenljivo, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše, ponegdje i jačih pljuskova praćenih grmljavinom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar uz koji će biti još malo svježije. Naime, najviša dnevna temperatura bit će između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također prijepodne većinom oblačno s povremenom kišom, rjeđe i grmljavinom, no kiša ponegdje može biti i obilnija. Poslijepodne će oborina prestati i oblaka će biti sve manje, posebice u najzapadnijim predjelima. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U Gorskom kotaru i Lici umjereno do pretežno oblačno s povremenom kišom, ponegdje i grmljavinom. Na sjevernom Jadranu promjenljivo oblačno, no sunčanih će razdoblja biti dosta, a kiše samo rijetko, uglavnom u obliku pljuskova. Zapuhat će bura, koja će prema večeri jačati i u noći na utorak često biti jaka, podno Velebita na udare i olujna.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije vrlo nestabilno, uz česte pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije, s kojima će u kratko vrijeme pasti i obilnija oborina. Iako jakog vjetra može već biti ujutro, uz pljuskove i prijepodne – bura i sjeverni vjetar, na otvorenom moru i sjeverozapadni, izraženije jačati poslijepodne i navečer. Dnevna temperatura zraka će se sniziti pa će rijetko gdje biti vruće.

I na jugu Hrvatske svježije, uz mjestimičnu kišu, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Vjetar ujutro slab, tek uz neveru prolazno pojačan, a zatim će prema večeri jačati bura i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 26 do 28 °C, piše HRT.

Za cijelu je zemlju zbog moguće obilne kiše i grmljavinskih nevremena na snazi žuti alarm, dok je za splitsku regiju i jug Dalmacije na snazi narančasti alarm.

Od sutra ponovno toplije, ali posvuda ne i stabilno

Već do utorka ujutro duž cijele će se obale razvedriti te će idući dani biti uglavnom sunčani i ponovno vrući. Bura će u noći na utorak i u utorak ujutro biti jaka i vrlo jaka, mjestimice na udare i olujna, a zatim će slabjeti te će uz nju puhati i umjeren sjeverozapadnjak.

I na kopnu će od utorka biti barem pretežno sunčano, no i dalje ne sasvim stabilno pa će uz jači razvoj oblaka mjestimice biti pljuskova i grmljavine, većinom u poslijepodnevnim satima i malo češće u gorju, a u drugoj polovini tjedna i drugdje. Temperatura zraka već od utorka u porastu, no neće biti vruće kao na Jadranu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...