Zadranin Marin Varivoda i najbolji matematičari vraćaju se s Olimpijade u Rumunjskoj s pet medalja: “Bravo, dečki!”

Naši matematički olimpijci iz Rumunjske se vraćaju s pet medalja. Iako je bilo najavljeno kako će rezultati na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi biti poznati sutra, doznajemo da se najbolji hrvatski matematičari iz Rumunjske vraćaju s najvećim brojem osvojenih bodova otkad se natječu i trećim najboljim rezultatom u povijesti. Dolaze s četiri srebrne i jednom brončanom medaljom, piše Index.hr.

Matematičku reprezentaciju čine Tadej Petar Tukara (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Marin Varivoda (Gimnazija Franje Petrića, Zadar, 3. razred), Petar Nizić-Nikolac (XV. gimnazija, Zagreb, 4. razred), Borna Šimić (Gimnazija Matija Mesić, Slavonski Brod, 4. razred), Ilja Uzelac Bujišić (preselio se pa sad pohađa Gimnaziju u Beogradu, 3. razred, no još ima pravo nastupa za Hrvatsku), Ivan Novak (Srednja škola Vrbovec, 4. razred), te voditelji Petar Bakić i Matija Bucić.

Radi se o Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi na kojoj sudjeluje i Hrvatska. Nakon rigoroznih priprema i selekcije, odabrano je šestero najboljih srednjoškolaca da predstavljaju našu zemlju na ovom svjetskom prvenstvu u matematici na kojem sudjeluju učenici iz 116 zemalja.

Asistent matematičkog odsjeka PMF-a Petar Bakić ponosan je na dečke bez obzira na rezultat. “Ovo su jako ozbiljno shvatili tako da možemo biti jako ponosni što možemo raditi s takvim učenicima”, rekao je Bakić.

“Rezultate ipak znamo već danas! Ove godine naši su olimpijci osvojili najveći broj bodova (čak 145) od kad se natječemo i ostvarili treći najbolji rezultat u povijesti, 22. mjesto u konkurenciji 107 zemalja svijeta! Iz Rumunjske će se vratiti s čak četiri srebrne i jednom brončanom medaljom u subotu oko 13:30! Bravo, dečki, čekamo vas!!!”, objavljeno je na Facebook stranici Matematička natjecanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...