Žao nam je, ali – samo od mirisanja hrane možete se udebljati!

Istraživanje je provedeno na UC Berkeleyju i predlažemo da na putu od posla do doma izbjegavate prolaženje pored pekarnica ili pizzerija.

Miris na mozak utječe tako da troši kalorije i masnoće ili ih “čuva”, pokazalo je istraživanje provedeno na miševima i objavljeno u magazinu Cell Metabolism. Ovako je išlo istraživanje: trima grupama miševa dali obroke s visokim udjelom masti. Normalni miševi dvostruko su povećali svoju težinu, a oni koji nisu imali osjet mirisa, udebljali su se samo 10 posto.

Moguće primijeniti i na ljude

Postojala je i treća grupa miševa kojima su znanstvenici na neko vrijeme “oduzeli” osjet mirisa. Jeli su iste obroke kao i ovi prvi, ali su težinu smanjili, pa su znanstvenici zaključili da je miris zapravo ključan kad je debljanje u pitanju.

No konzumiranje hrane bez osjeta mirisa, je apsolutno neprirodno i nezadovoljavajuće. No postoje određeni faktori kad je mirisanje i konzumiranje hrane u pitanju, a s posljedicom debljanja i mršavljenja. Jedna znanstvenica koja je radila na istraživanju, Celine Riera, rekla je da se istraživanje može primijeniti i na ljude. Osjet mirisa nakon jela se smanjuje, pa bi mogli prevariti mozak da smo već jeli, pa će tijelo trošiti kalorije umjesto da ih “čuva”. Znanstvenici predlažu da bi se na ovaj način mogla rješavati pretilost, tako da se ljudima na neko vrijeme oduzme osjet mirisa.

No stručnjaci upozoravaju da ljudi koji prirodno pate od nedostatka osjeta mirisa, imaju veći rizik od obolijevanja od depresije, pa je miris važan i za psihu i ponašanje, piše Ordinacija.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...