Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji, a očekuje nas i novi val poskupljenja

Poskupljenje goriva u ovoj godini znatno je ispraznilo novčanike hrvatskih građana, a uz to rastu i cijene hrane te se najavljuju nova poskupljenja. Tako će, po svemu sudeći, poskupjeti i participacija za zdravstvene usluge, a u Zagrebu će primjerice od kolovoza cijene parkiranja u nekim zonama biti veće čak 100 posto.

Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji i građani sve više novca moraju izdvajati za svoje osnovne potrebe. Od sljedeće godine im prijeti i novo poskupljenje električne energije i plina, a već krajem ove godine mogli bi dobiti veće račune za odvoz smeća.

Tomislav Ćorić zajamčio je da do poskupljenja električne energije sigurno neće biti u sljedećih devet do 10 mjeseci. Istaknuo je kako, u drugom dijelu 2019., moglo doći do  povećanja naknade za obnovljive izvore energije, i to za jednu od dvije lipe po kilovatsatu (kWh), pišu 24 sata. S obzirom na to da je mjesečna prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 292 kWh, to znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti veći za tri do šest kuna.

Ako cijene nafte pa time i plina na svjetskom tržištu ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se čak i povećaju do 1. travnja sljedeće godine, kad će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, očekivati je povišenje cijene i tog energenta. Od studenog ove godine pak trebao bi napokon zaživjeti sustav odvojenog skupljanja otpada, što će dovesti do povećanja cijene odvoza smeća.

Ćorić je poručio i da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu te, ako građani razvrstavaju svoj otpad, taj rast cijene neće biti značajniji, prenose Vijesti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...