Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji, a očekuje nas i novi val poskupljenja

Poskupljenje goriva u ovoj godini znatno je ispraznilo novčanike hrvatskih građana, a uz to rastu i cijene hrane te se najavljuju nova poskupljenja. Tako će, po svemu sudeći, poskupjeti i participacija za zdravstvene usluge, a u Zagrebu će primjerice od kolovoza cijene parkiranja u nekim zonama biti veće čak 100 posto.

Život u Hrvatskoj postaje sve skuplji i građani sve više novca moraju izdvajati za svoje osnovne potrebe. Od sljedeće godine im prijeti i novo poskupljenje električne energije i plina, a već krajem ove godine mogli bi dobiti veće račune za odvoz smeća.

Tomislav Ćorić zajamčio je da do poskupljenja električne energije sigurno neće biti u sljedećih devet do 10 mjeseci. Istaknuo je kako, u drugom dijelu 2019., moglo doći do  povećanja naknade za obnovljive izvore energije, i to za jednu od dvije lipe po kilovatsatu (kWh), pišu 24 sata. S obzirom na to da je mjesečna prosječna potrošnja kućanstva u Hrvatskoj 292 kWh, to znači da bi mjesečni račun za struju mogao biti veći za tri do šest kuna.

Ako cijene nafte pa time i plina na svjetskom tržištu ostanu na sadašnjim visokim razinama ili se čak i povećaju do 1. travnja sljedeće godine, kad će se određivati cijena plina za sljedeću energetsku godinu, očekivati je povišenje cijene i tog energenta. Od studenog ove godine pak trebao bi napokon zaživjeti sustav odvojenog skupljanja otpada, što će dovesti do povećanja cijene odvoza smeća.

Ćorić je poručio i da se cijena odvoza temelji na miješanom komunalnom otpadu te, ako građani razvrstavaju svoj otpad, taj rast cijene neće biti značajniji, prenose Vijesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...