Kako se ponašati za vrijeme potresa? Ne trčite panično vani, sklonite se pored nosivih zidova

U 5:33 sati čitavu Dalmaciju i područje južne Bosne i Hercegovine zatresao je snažan potres. Prema prvim informacija EMSC-a, epicentar potresa bio 16 km zapadno od Glamoča, na dubini od dva kilometra te je magnituda iznosila 4.9 po Richteru.

Osjetio se, u nešto manjim razmjerima, i na našem području; oko Biograda, Benkovca, Pridrage, Gračaca.

A kako se ponašati za vrijeme potresa?

Prije potresa trebalo bi voditi računa o sljedećim stvarima: bilo bi dobro na vrijeme popraviti neispravne elelektrične instalacije, plinske i vodovodne cijevi. Ako je moguće, ugradite fleksibilne cijevi za plin i vodu kako bi se izbjeglo njihovo pucanje.

Tijekom potresa vjerojatno je među bitnijim savjetima onaj da pokušate paničariti što je manje moguće, da osvijestite da ne ubija potres, već da se većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoreni prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije (građevinski materijal, staklo prozora ili vrata, električni kabeli, plinske cijevi…)

Uglavnom, u skladu s tim dobro je zapamtiti da je cilj dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tijekom samog potresa ne treba divljati ni juriti, već pronaći najbliže moguće sigurno mjesto i kretati se minimalno, odnosno što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta.

Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvih podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. No, ako smo na višim katovima ili ostajemo u zatvorenim prostorima, sklanjamo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama te se prislonite uz kut nosivog zida. Držite se dalje od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetna tijela ili namještaj. Ako ste u krevetu kad počne potres, ostanite tamo – čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti.

U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurnije mjesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom nosivom zidu. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno ne smiri i tada iziđite na otvoreno. Nipošto se nemojte služiti dizalom. Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili pak ispod električnih vodova. Također, imajte na pameti da su nakon potresa moguća oštećenja ceste, nadvožnjaka, mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz većim službenim vozilima. Također, trudite se autom ne stvoriti smetnju za moguću uporabu hidranta.

Ako baš imate toliki peh i zapnete pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače, kretanje smanjite na minimum, a usta pokrijte maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da vas spasioci mogu pronaći. Koristite se zviždaljkom, ako je imate. Ne vičite ako ne morate – vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Čuvajte svaki atom snage.

Nakon potresa

Nakon potresa, budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnoga udara, ali su opasni jer mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije jest ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. I dalje vrijedi ono univerzalno (koje je lako reći…) – nemojte paničariti. Pokušajte ostati mirni i strpljivi. Ako ste, pak, ostali u zatvorenom, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno i ponesite sa sobom samo najnužnije stvari (mislite na djecu i starije…). Nikako ne napuštajte građevinu dizalom! Ako ste u prilici, isključite struju, zatvorite plin i vodu. (na glavnim ventilima)

U slučaju potrebe i ozlijeđenih oko vas, svakako pokušajte pomoći, pregledajte ih te pružite prvu pomoć ranjenim osobama, ali samo ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite hitne službe da ima ranjenih. Pratite vijesti i upute nadležnih službi te znakove za uzbunjivanje. Ako se proglasi evakuacija ili sklanjanje, postupite prema napucima. I da. Nikako nemojte zaboraviti na svoje kućne ljubimce.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...