OŽIVJELI VRSALJKOVU FOTOGRAFIJU

Brazilcima je Hrvatska san; Igraju u crveno-bijelim dresovima i slave uz našu zastavu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Slavna fotografija hrvatskog reprezentativca Šime Vrsaljka koji ležeći na hrvatskoj trobojnici slavi pobjedu Hrvatske nad Englezima te ulazak naše reprezentacije u finale Svjetskog nogometnog prvenstva obišla je svijet i oduševila sve navijače. Tu poznatu fotografiju ovih je dana ponovno oživio maleni Brazilac Lorran Moura koji je u kockastom dresu ležeći na našoj trobojnici proslavio osvojeno treće mjesto na nogometnom turniru u Riju, piše Večernji.hr.

Spas od droge i kriminala

Dječak igra u nogometnom klubu Vila Croácia Senador Camará iz Rio de Janeira koji je osnovan 1986. godine kao dio baštine koju je na tom području 60-ih godina prošloga stoljeća ostavio hrvatski svećenik i misionar Damjan Rodin. Ime ovog kluba nosi i jedna od 600 opasnih favela u tom brazilskom gradu, a Rodin ga je osnovao da bi siromašne dječake koji tamo odrastaju pokušao sačuvati od pakla droge i kriminala koji vlada oko njihovih domova te im omogućio što sretnije djetinjstvo. Nažalost, nije rijetkost da neki od dječaka izgubi život zbog metka ili droge, a lani ih je život tako izgubilo 11 u dobi od 10 do 18 godina.

U tom brazilskom klubu koji se stalno bori za opstanak trenira stotinjak dječaka koji igraju u četiri dobne kategorije i uče hrvatski jezik. Nose popularne kockaste dresove i slave uz hrvatsku zastavu, kao što je to sada napravio maleni Lorran Moura rekreirajući jednu od najupečatljivijih fotografija s posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva. On, ali i svi ostali dječaci koji treniraju s njime jako žele posjetiti Hrvatsku, ali i zaigrati za naše klubove ili čak i reprezentaciju, kaže trener kluba Diogo da Costa Raymundo.

– Puno hvala svima iz Hrvatske – poručio je dječak Lorran Moura, kojemu je san upoznati Šimu Vrsaljka. Trener Costa u nekoliko je navrata izjavljivao da bi volio potaknuti nekoga iz Hrvatske da pogleda njihove sjajne igrače te tako možda nekome od njih ostvari želju da zaigra u Hrvatskoj.

Problemi s financiranjem

Zanimljivo, ovaj klub redovito sudjeluje i u nogometnom prvenstvu favela. U tom je natjecanju nekoć igrao i naš bivši reprezentativac Eduardo da Silva, ali i drugi brazilski reprezentativci.

Najveći problem kluba je financiranje pa je projekt zbog nedostatka novca bio zaustavljen 2006. godine. Nastavljen je 2013. godine, no i dalje predsjednik projekta Geraldo Sergio Raymundo šalje apele da im se pomogne. Posebno im je teško nabavljati i popularne crveno-bijele dresove koje nije tako lako kupiti u Brazilu. Prije dvije godine nove im je dresove poklonio Hrvatski olimpijski odbor, a u više ih je navrata posjećivao i Eduardo da Silva koji im je također donio hrvatske dresove.

Nogometni klub Vila Croácie baština je hrvatskog svećenika

Sve je počelo 60-ih godina prošlog stoljeća kada je hrvatski svećenik i misionar Damjan Rodin došao u Brazil. Otac Damjan otvorio je dvije škole za djecu, bolnicu i crkvu. Jednu je školu u spomen na svoju rodnu grudu nazvao “Brazil – Hrvatska” pa je njemu u čast nogometnom klubu dano ime Vila Croacia. Bio je vrlo cijenjen pa su ga gradske vlasti Rija imenovale počasnim građaninom i odredile da jedna favela dobije ime “Bario Croacia”.

 

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar