OŽIVJELI VRSALJKOVU FOTOGRAFIJU

Brazilcima je Hrvatska san; Igraju u crveno-bijelim dresovima i slave uz našu zastavu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Slavna fotografija hrvatskog reprezentativca Šime Vrsaljka koji ležeći na hrvatskoj trobojnici slavi pobjedu Hrvatske nad Englezima te ulazak naše reprezentacije u finale Svjetskog nogometnog prvenstva obišla je svijet i oduševila sve navijače. Tu poznatu fotografiju ovih je dana ponovno oživio maleni Brazilac Lorran Moura koji je u kockastom dresu ležeći na našoj trobojnici proslavio osvojeno treće mjesto na nogometnom turniru u Riju, piše Večernji.hr.

Spas od droge i kriminala

Dječak igra u nogometnom klubu Vila Croácia Senador Camará iz Rio de Janeira koji je osnovan 1986. godine kao dio baštine koju je na tom području 60-ih godina prošloga stoljeća ostavio hrvatski svećenik i misionar Damjan Rodin. Ime ovog kluba nosi i jedna od 600 opasnih favela u tom brazilskom gradu, a Rodin ga je osnovao da bi siromašne dječake koji tamo odrastaju pokušao sačuvati od pakla droge i kriminala koji vlada oko njihovih domova te im omogućio što sretnije djetinjstvo. Nažalost, nije rijetkost da neki od dječaka izgubi život zbog metka ili droge, a lani ih je život tako izgubilo 11 u dobi od 10 do 18 godina.

U tom brazilskom klubu koji se stalno bori za opstanak trenira stotinjak dječaka koji igraju u četiri dobne kategorije i uče hrvatski jezik. Nose popularne kockaste dresove i slave uz hrvatsku zastavu, kao što je to sada napravio maleni Lorran Moura rekreirajući jednu od najupečatljivijih fotografija s posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva. On, ali i svi ostali dječaci koji treniraju s njime jako žele posjetiti Hrvatsku, ali i zaigrati za naše klubove ili čak i reprezentaciju, kaže trener kluba Diogo da Costa Raymundo.

– Puno hvala svima iz Hrvatske – poručio je dječak Lorran Moura, kojemu je san upoznati Šimu Vrsaljka. Trener Costa u nekoliko je navrata izjavljivao da bi volio potaknuti nekoga iz Hrvatske da pogleda njihove sjajne igrače te tako možda nekome od njih ostvari želju da zaigra u Hrvatskoj.

Problemi s financiranjem

Zanimljivo, ovaj klub redovito sudjeluje i u nogometnom prvenstvu favela. U tom je natjecanju nekoć igrao i naš bivši reprezentativac Eduardo da Silva, ali i drugi brazilski reprezentativci.

Najveći problem kluba je financiranje pa je projekt zbog nedostatka novca bio zaustavljen 2006. godine. Nastavljen je 2013. godine, no i dalje predsjednik projekta Geraldo Sergio Raymundo šalje apele da im se pomogne. Posebno im je teško nabavljati i popularne crveno-bijele dresove koje nije tako lako kupiti u Brazilu. Prije dvije godine nove im je dresove poklonio Hrvatski olimpijski odbor, a u više ih je navrata posjećivao i Eduardo da Silva koji im je također donio hrvatske dresove.

Nogometni klub Vila Croácie baština je hrvatskog svećenika

Sve je počelo 60-ih godina prošlog stoljeća kada je hrvatski svećenik i misionar Damjan Rodin došao u Brazil. Otac Damjan otvorio je dvije škole za djecu, bolnicu i crkvu. Jednu je školu u spomen na svoju rodnu grudu nazvao “Brazil – Hrvatska” pa je njemu u čast nogometnom klubu dano ime Vila Croacia. Bio je vrlo cijenjen pa su ga gradske vlasti Rija imenovale počasnim građaninom i odredile da jedna favela dobije ime “Bario Croacia”.

 

 

Ostavi komentar koristeći Facebook