Čekaju nas ovaj vikend, a evo i dirljive priče o suzama Sv. Lovre

Meteorske kiše su jedna od najpopularnijih astronomskih pojava, a ovoga vikenda očekuje nas možda i najljepša – meteorska kiša Perzeida.

Suze Sv. Lovre, odnosno Perzeidi, jedan od najljepših i najatraktivnijih pljuskova meteora ove će godine svoj maksimum imati u noći između 12. i 13. kolovoza, a predviđa se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat.

A kako su suze sv. Lovre dobile to ime?

– Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju: San Lorenzo, io lo so perché tanto di stelle per l’aria tranquilla arde e cade, perché si gran pianto nel concavo cielo sfavilla…Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”, objašnjavaju astronomi za srednja.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...