Centar za obuku komandosa koji se nalazio u Šepurinama ponovno će se oformiti

Centar za obuku hrvatskih komandosa do 2000. se nalazio u Šepurinama kraj Zadra, Hrvatska vojska će 2019. opet dobiti posebno središte za obuku “najboljih od najboljih”.

Prema pisanju Večernjeg lista , “nove” Šepurine više neće biti moguće oformiti na istom mjestu, koje će dobiti turističku, a ne vojnu namjenu, tako da u MORH-u još uvijek oko toga hoće li Središte za borbenog vođu, kako će se zvati novi centar, biti u Slunju, Gašnicama, Udbini ili negdje drugdje.

Udbina zbog postojeće infrastrukture i avionske piste prema ocjeni mnogih najviše bi sličila na Šepurine, a tamo se već nalaze postrojbe specijalaca, a našu infrastrukturu za uvježbavanje povremeno koriste i specijalci  nekih savezničkih zemalja, posebice SAD-a.

U Središte za borbenog vođu dolazili bi na razne specijalističke tečajeve koji bi, ovisno o vrsti, trajali nekoliko tjedana ili mjeseci. Godišnje bi na posebnu obuku dolazili deseci najboljih dočasnika iz postrojbi HV-a, a nešto skraćeni tečaj prolazili bi i drugi časnici.

Ministar obrane Damir Krstičević kaže da će Središte za obuku nositi ime Marka Babića, junaka HV-a koji je dokazano u Vukovaru uništio najviše protivničkih tenkova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...