alati protiv trackera

Evo kako otkriti prati li vas netko online

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Ako nešto koristite besplatno online, gotovo sigurno to plaćate na druge načine, najčešće odricanjem privatnosti.

Želite znati tko vas sve prati? Evo nekoliko web odredišta i dodataka za web preglednike koji će vam u tome pomoći.

Panopticlick analizira trenutne postavke vašeg web preglednika, uključujući dodatke i proširenja, kako bi koliko trackera vas prati. Projekt zaklade Electronic Frontier ide i korak dalje: ukazat će vam na značajke u postavkama koje vaš web preglednik čine uočljivijim.

Am I Unique? je alat za analizu trackera fokusiran na jedinstveni digitalni otisak vašeg web preglednika. Uzet će otisak i dodati ga u svoju bazu podataka te dodati internetski kolačić (cookie) u vaš sustav. Možete se vratiti na ovo web odredište za nekoliko tjedana kako biste otkrili je li vaš web preglednik postao manje ili više jedinstven. Što manje, to bolje.

Otvorite web odredište i kliknite na dugme View My Browser Fingerprint. Pričekajte dok analiza završi pa provjerite rezultate. Ako taj postupak želite ponavljati periodički, otvorite tab My timeline u izborniku u stupcu lijevo. Preuzmite dodatak za svoj web preglednik (Chrome, Firefox) i provjerite povremeno što se promijenilo.

Disconnect je proširenje za web preglednik koje blokira više od dvije tisuće pojedinačnih trackera koji vas prate po webu. zbog toga, tvrde u Disconnectu, web odredišta se učitavaju i do 27 posto brže. Možete i odabrati koje ćete trackere koristiti, a koje ne.

Lightbeam je vizualno pomagalo koje prikazuje mrežu trackera između pojedinačnih web odredišta koje posjećujete. Na žalost, dostupno je samo za Firefox.

Kako koristiti Lightbeam? Otvorite stranicu posvećenu Lightbeamu i dodajte ga u svoj web preglednik. Otvorite proširenje klikom na sličicu Lightbeam u gornjem desnom kutu web preglednika. Dočekat će vas prazan grafikon kojeg ćete početi popunjavati čim posjetite neko web odredište. Svako od njih bit će prikazano zasebnom sličicom i povezanim trackerima.

Trackography je interaktivni vodič kroz trackere, djelo kolektiva Tactical Technology, kojeg možete upotrijebiti kako bi provjerili koje vas tvrtke prate, u kojim su državama njihovi web poslužitelji i druga infrastruktura, informacije o tome što rade s vašim podacima…

Kako koristiti Trackography? Otvorite web odredište. Odaberite državu pa zatim medijsko web odredište s kojim se želite povezati. Dobit ćete prikaz putanje kojom se vaši podaci kreću, piše tportal.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar