bez masnog budžeta ništa

Evo koliko košta jedan dan na Zrću; Koktel je 70, hamburger 50, a komad pizze 30 kuna…

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Osim što je na glasu kao Sodoma i Gomora Jadrana, plaža Zrće jedna je od najposjećenijih i najuređenijih na našoj obali. S klubovima koji preko dana organiziraju beach i after beach partyje, a navečer vrhunski izlazak, Zrće je jedno od mjesta na kojem možete nabaviti sve što vam treba. I dok na nekim plažama jedva imate jedan kafić, ovdje je situacija drugačija jer nema čega nema.

Svi klubovi nisu otvoreni cijeli dan, no postoje kafići u kojima od jutra pa stvarno do sutra možete sjesti, piše portal 100posto.

Za malo mjesto poput Novalje to stvarno zvuči svjetski – a takve su i cijene. Prilagođene su stranim turistima iz bogatih zemalja jer oni i čine najveći broj posjetitelja. Zrće je puno Britanaca, Francuza, Talijana i Nijemaca i njima su te cijene vjerojatno normalne ili barem normalnije nego za domaće turiste.

Čak je i mnogim zaposlenicima kafića i klubova čudno kad pričaju na hrvatskom. Kad vam priđu počinju razgovor na engleskom, a jedan nas je čak pitao: “Zar i domaći ovdje dolaze?”

Za početak, recimo da želite popiti kavu. To će vas koštati oko 15 kuna, što je cijena kave s mlijekom. I nije neka drama, isto kao i u centru Zagreba. Ako ste već spremni za nešto jače, koktel će vas koštati malo više. Cijene u klubovima prilično su ujednačene i nema prevelikih odstupanja.

“Normalan” koktel koštat će vas 70 kuna, a ako ste super ekonomični vjerojatno ćete naručiti onaj od litre koji košta 100 kuna. Da, hodat ćete okolo s vazom u koju su zabodene slamke, ali barem ste nešto uštedjeli. I čak i nije toliko razvodnjen koliko biste očekivali. Ako želite veliki extra strong koktel, platit ćete ga 250 kuna. Za ljubitelje piva, malo je oko 30 kuna, a to je i cijena pola litre obične vode. Miješana pića, kao što su votka ili gin s nekim sokom su oko 50 kuna u klubovima.

Napiti se na Zrću, dakle, prilično je skup sport i rijetko kad će vam se dogoditi da vam netko ponudi platiti piće – to jednostavno nije baš moguće.

Većina ljudi koji žele i mogu popiti dovoljno plate VIP stol, za koji smijete sjesti jedino ako naručite minimalno bocu pića. Ovisno o tome što želite popiti, ali realno je očekivati da nećete platiti manje od 1000 kuna taj fancy pothvat.

Želite li jesti, a nakon cjelonoćnog partijanja svakako ćete htjeti, također nećete proći jeftino.

Postoje štandovi s fast foodom u kojima su cijene, kao i posvuda, prilagođene strancima iz Zapadne Europe.

Tako su hamburger i kebab 50 kuna – nisu loši, ali unutra, osim mesa, imate usamljeni list salate, a od priloga možete birati između majoneze i kečapa. Porcija pomfrita je 30 kuna, kao i komad pizze ili sendvič sa šunkom i sirom.

Cijene pića jednake su na štandovima kao i u klubovima – boca vode 30 kuna, kokteli 70, odnosno 100 kuna za litru, a sokovi su oko 30 kuna.

Nešto je bolja situacija na kioscima, gdje je litra vode 30 kuna, ali pola litre Coca Cole košta 25 kuna pa se vi počastite.

Cijene u centru mjesta su malo niže pa se u restoranima može jesti za cijene koje su slične u većini mjesta na moru, bez nekog pretjerivanja.

Što se tiče dolazaka na samo Zrće, koje je od centra Novalje udaljeno nešto više od dva kilometra, opcije su gradski bus, Uber ili taksi. Busevi su prilično dobro organizirani, svakih 10-ak minuta stiže jedan koji vozi do autobusnog kolodvora na ulazu u Novalju i do centra mjesta, i to cijeli dan i noć. Cijena vožnje u jednom smjeru je 20 kuna.

Ako vam se baš jako žuri, od plaže do centra mjesta možete uzeti taksi ili naručiti Uber, koji u svako doba dana i noći stoje na parkiralištu. Minimalna cijena za manje od 10 minuta vožnje je 100 kuna, ovisno o prometu, a vjerojatno ćete platiti i više, piše 100posto.

Što se tiče parkinga, cijena sata je 9 kuna, prolazna kartica za cijeli da je 150 kuna, a sezonski parking do 30. rujna 1000 kuna. Parkiralište je čuvano i veliko, ali i uglavnom popunjeno. Za usporedbu, u ostatku Novalje cijena sata parkiranja je uglavnom oko 5 kuna, a dnevna karta oko 60 kuna.

Potrošačka kartica

Kava 15 kn

Voda 0,5 30 kn

Pivo 0,33 30 kn

Koktel 0,2 70 kn

Koktel 1l 100 kn

Miješano piće (votka/gin+sok) 50 kn

Hamburger 50 kn

Kebab 50 kn

Pomfrit 30 kn

Pizza 30 kn

Autobus 20 kn jedan smjer

Taksi/Uber 100-150 kn

Parkiranje sat vremena 9 kn

Recimo da ste smješteni u centru Novalje. Probudili ste se i želite prvo na kupanje. Za jednu autobusnu kartu dajete 20 kuna.

Dolazite na Zrće i prvo želite popiti kavu – to je 15 kuna. Nakon kupanja zreli ste za koktel. Naravno, želite uštedjeti pa uzimate onaj od 100 kuna, to možete pijuckati pola poslijepodneva. Nakon kupanja ste gladni pa uzimate komad pizze – 30 kuna. Još jednom se okupate, možda date 5 kuna za tuš na plaži i krenete prema apartmanu – još 20 kuna za autobus.

Spremite se za noćni izlazak – 20 kuna za autobus. Recimo da je nema posebnih evenata u klubu i ulazite besplatno. Prvo naručujete koktel – 100 kuna. Party traje cijelu noć, i da ste najštedljiviji popit ćete ih barem tri – 300 kuna.

Ujutro umirete od gladi i odlučujete se za hamburger – 50 kuna. Žedni ste za poludjeti i kupujete bocu vode na kiosku – 20 kuna za pola litre. Plus 20 kuna za autobus.

Ukupan trošak jednog dana: 600 kuna.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar