Generali Ante Gotovina i Mladen Markač i brigadir Miodrag Demo prihvatili počasno građanstvo otoka Vira

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač te brigadir Miodrag Demo bit će proglašeni počasnim građanima otoka Vira uz dobivanje svečane Povelje i Grba Općine Vir na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vir 29. kolovoza, povodom 25-godišnjice osnutka Općine Vir, proslave dana Općine Vir i blagdana Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika virske općine. Prijedlog načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića za dobivanje navedene počasti zbog herojske uloge generala i brigadira u Domovinskom ratu te njihovom trajnom radu na očuvanju stečenih demokratskih vrijednosti Republike Hrvatske, general Gotovina, general Markač i brigadir Demo spremno su prihvatili, pa će od 29. kolovoza biti prvi počasni građani otoka. Nakon prihvaćanja ovog prijedloga načelnika Kapovića od strane budućih počasnih građana Vira, otokom je zavladalo oduševljenje, pa će im u pravoj svečarskoj atmosferi biti uručene svečane Povelje i Grb Općine Vir.

„Mi smo djeca Republike Hrvatske – iza nas je 25 godina od dobivanja statusa općine; samo smo dvije godine mlađi od ideje Domovine, ili dvije godine stariji od njezinog oslobođenja i integracije. U tih 25 godina postojanja općine koju smo stekli u neovisnoj i dugo željenoj Republici Hrvatskoj, otok Vir se razvio od malog i komunalno neopremljenog mjesta u elitnu turističku destinaciju te propulzivnu komunalnu i urbanu cjelinu koja je, poput Vas, odlučila vlastitu budućnost preuzeti u svoje ruke. Inspirirani Vašim životnim radom, u nadahnuću djela kojim ste utabali državotvornu ideju prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, slobodni smo zatražiti Vas da nam učinite čast i postanete počasni građanin našeg i Vašeg otoka Vira te da u činu primanja Grba Općine Vir zajednički oživotvorimo tu ideju slobode hrvatskog naroda. Jer, sloboda nije nužnost niti datost; nije ni isprazna forma, ona je radost u dijeljenju duha koji je prožima. Više od ideje, ona je stvarnost kojom ste nas zadužili i naša odgovornost da je sačuvamo u ime hrvatskog naroda. Na Viru se zato imamo čime ponositi – uspjeli smo, baš kao što ste i Vi uspjeli. Na samom kraju Domovinskog rata, kada se sloboda rađala u posljednjem činu, posjetio nas je prvi predsjednik Republike Hrvatske kada je naš otok bio pozornica združene vojne vježbe Hrvatske vojske Bandira 94. Godinama kasnije, pozornica smo stečene slobode, prijateljstva i ponuđene časti kojoj se radujemo“ – stoji u pismu namjere koje je Općina Vir uputila generalima i brigadiru.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...