Gotovi su novi udžbenici, školske torbe bit će lakše 30 posto!

Gotovi su novi udžbenici i metodički priručnici za 8,5 tisuća učenika iz 74 škole koje će sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva. Prvi smo vidjeli kako izgledaju i što donose te koji je omjer papirnatih i digitalnih udžbenika. Školska torba, istražila je naša Sunčica Findak, bit će lakša – i to 30 posto!

Nakladnici su odradili “lavovski” posao, ponudili su materijale učiteljima u najkraćem roku. Učitelji su udžbenike odabrali, sada su u tisku, a mi smo vidjeli kako izgledaju i kakve nove sadržaje nude.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja kaže da učitelj može sam odlučiti što će koristiti u digitalnom obliku, što u papirnatom, a svi učenici će imati tablete na kojima će biti svi udžbenici – kako u tiskanom, tako i ovi digitalni oblici, sve simulacije što im trebaju za rad.

Kako bi primjerice povijest bila što zanimljivija, doznajemo, surađivalo se s muzejima. Zanimljivije će biti i onima kojima matematika i jednadžbe baš i nisu ljubav. “Pa učenici neće morati samo rješavati neke teoretske zadatke nego ć , a to je pripremljeno preko metodičkih priručnika, na drugačiji način primjerice odrediti visinu zgrade ili stabla koristeći Talesov poučak”, pojašnjava ministrica.

Vjeronauk na iznimno zanimljiv način približava učenicima gradivo i kroz zabavu, igru, glazbu, a korištena je i 3D animacija. “Da bi se učenike provelo kroz Jeruzalem, da vide kakvi su interijeri, gdje su se događale scene u Bibliji, tako je to približeno učenicima”, dodaje Divjak.

Kao pomoć, učiteljima su pripremljeni i dani na izbor različiti scenariji za rad s učenicima,  a za učenike pak postoje rubrike za samoprocjenu uz pomoć kojih mogu ispitati koliko su usvojili pojedino gradivo. No sve će to, i novi udžbenici i novi pristup nastavi, proći još jedan veliki test – onaj roditelja, prenosi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...