bolesni kao građani drugog reda

Grbin: “Diskriminacija je da bolesni od raka iz Zadra putuju uokolo, ali zbog stranačke stege ovdje ne žele govoriti o tome”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Na tiskovnoj konferenciji 18. lipnja potpredsjednik SDP-a Hrvatske i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin i Sanja Radolović predsjednica SDP Pule govorili su o problematici zdravstva.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je na situaciju vezano za nove inovativne lijekove koji će po novome, odlukom HZZO-a, od sada biti dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima, dakle u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu. Grbin je poručio kako iz SDP-a Istre žele poslati jasnu poruku da takvo što ne mogu prihvatiti. Naime, novi inovativni lijekovi poput „Pembrolizumaba“ za rak pluća i rak debelog crijeva ili „Ramucirumaba“ za rak želuca jednako su pravo građana Pule, Rovinja, ali i Dubrovnika i Varaždina, kao i onih iz Zagreba ili Rijeke. Kada u bolnicama postoje uvjeti i znanje, a primjerice u Puli, Varaždinu i Zadru, kaže Grbin itekako postoje, zahtjev da pacijenti bolesni od raka putuju u Zagreb, Split, Osijek ili Rijeku je čista diskriminacija i pokazuje stupanj nebrige državne HDZ-ove vlasti prema građanima svoje zemlje. Ako u Zadru, Šibeniku ili Karlovcu zbog stranačke stege ne žele govoriti o tome, mi u Istri šutjeti nećemo te od Vlade tražimo jasne odgovore na pitanja: „smatra li HDZ-ova vlada da je u redu da pacijenti oboljeli od raka, a takvih je u Istri godišnje recimo samo od raka pluća 120, od raka debelog crijeva 50, koji bi se mogli liječiti navedenim lijekovima, unatoč bolesti moraju putovati u Rijeku ili Zagreb zbog terapije? Smatra li HDZ-ova vlada da su građani Istre, ali i Varaždina, Zadra, Slavonskog Broda, Dubrovnika itd. građani drugog reda koji ne uživaju puno pravo na zdravstvenu zaštitu?“ Konačno, pita se Grbin, zbog čega Vlada sufinancira gradnju velike dnevne bolnice u Puli, u sklopu nove bolnice kada se tamo neće moći davati lijekovi zbog kojih se gradi.

Ministar Kujundžić, koji se pretvara u „grobara“ hrvatskog zdravstva, kaže Grbin, jučer je praktički najavio poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, mi mu danas poručujemo: „E, nećeš! Dok svim građanima Hrvatske ne želiš osigurati zdravstvenu zaštitu pod jednakim ili barem sličnim uvjetima na to nemaš nikakvo pravo!“, prenosi istarski.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar