Grbin: “Diskriminacija je da bolesni od raka iz Zadra putuju uokolo, ali zbog stranačke stege ovdje ne žele govoriti o tome”

Na tiskovnoj konferenciji 18. lipnja potpredsjednik SDP-a Hrvatske i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin i Sanja Radolović predsjednica SDP Pule govorili su o problematici zdravstva.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je na situaciju vezano za nove inovativne lijekove koji će po novome, odlukom HZZO-a, od sada biti dostupni samo u kliničkim bolničkim centrima, dakle u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Splitu. Grbin je poručio kako iz SDP-a Istre žele poslati jasnu poruku da takvo što ne mogu prihvatiti. Naime, novi inovativni lijekovi poput „Pembrolizumaba“ za rak pluća i rak debelog crijeva ili „Ramucirumaba“ za rak želuca jednako su pravo građana Pule, Rovinja, ali i Dubrovnika i Varaždina, kao i onih iz Zagreba ili Rijeke. Kada u bolnicama postoje uvjeti i znanje, a primjerice u Puli, Varaždinu i Zadru, kaže Grbin itekako postoje, zahtjev da pacijenti bolesni od raka putuju u Zagreb, Split, Osijek ili Rijeku je čista diskriminacija i pokazuje stupanj nebrige državne HDZ-ove vlasti prema građanima svoje zemlje. Ako u Zadru, Šibeniku ili Karlovcu zbog stranačke stege ne žele govoriti o tome, mi u Istri šutjeti nećemo te od Vlade tražimo jasne odgovore na pitanja: „smatra li HDZ-ova vlada da je u redu da pacijenti oboljeli od raka, a takvih je u Istri godišnje recimo samo od raka pluća 120, od raka debelog crijeva 50, koji bi se mogli liječiti navedenim lijekovima, unatoč bolesti moraju putovati u Rijeku ili Zagreb zbog terapije? Smatra li HDZ-ova vlada da su građani Istre, ali i Varaždina, Zadra, Slavonskog Broda, Dubrovnika itd. građani drugog reda koji ne uživaju puno pravo na zdravstvenu zaštitu?“ Konačno, pita se Grbin, zbog čega Vlada sufinancira gradnju velike dnevne bolnice u Puli, u sklopu nove bolnice kada se tamo neće moći davati lijekovi zbog kojih se gradi.

Ministar Kujundžić, koji se pretvara u „grobara“ hrvatskog zdravstva, kaže Grbin, jučer je praktički najavio poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja, mi mu danas poručujemo: „E, nećeš! Dok svim građanima Hrvatske ne želiš osigurati zdravstvenu zaštitu pod jednakim ili barem sličnim uvjetima na to nemaš nikakvo pravo!“, prenosi istarski.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...