okrivio djecu

HDZ-ovac se na Fejsu hvali zaštićenom školjkom koju je izvadio u Biogradu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

HDZ-ovac Ernest Forjan je gradski vijećnik u Koprivnici.

“Prvi čovjek koprivničkog HDZ-a”, kako ga na službenim HDZ-ovim stranicama tituliraju, provodi ljeto u Biogradu. Na svom Facebook profilu objavio je fotografiju sa svog ljetovanja, a na njoj pozira držeći u rukama školjku perisku, piše Index.hr.

“Biograd N/M 2018. I to je to za ovo ljeto !!!!”, napisao je iznad objave Forjan, inače bivši kandidat za gradonačelnika Koprivnice.

Strogo zaštićena školjka

Periska je strogo zaštićena školjka, a njeno vađenje i uništavanje je strogo zabranjeno.

Školjka periska (Pinna nobilis) zaštićena je Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim (Narodne novine, broj 7/06), u kategoriji strogo zaštićene zavičajne svojte, za čije je uništavanje Pravilnikom o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96 i 79/02), određena odšteta u visini od 500,00 kuna.

Također, prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 70/05), za prekršaj izlova za fizičke osobe predviđena je kazna u visini od 7.000,00 – 30.000,00 kuna.

Ministarstvo kulture više puta je upozoravalo na ugroženost periski. Zbog svojeg atraktivnog lepezastog izgleda i staništa koje je često blizu obale, turisti često vade periske iz mora te zbog toga moraju prekršajno odgovarati i platiti propisanu odštetu.

Okrivio djecu

Nekoliko ljudi ostavilo je bijesne komentare ispod Forjanove fotografije s periskom. Upitali su ga zna li da pozira sa zakonom zaštićenom školjkom koju je zabranjeno vaditi. Doduše, neki ga podržavaju, govoreći kako je “bitno da je u vodi”.

Dva sata nakon objave, Forjan je rekao da su mu djeca izronila školjku.

“Dragi moji, nikada u životu nije sve kako izgleda na slici. Vaša kritika stoji, ali je istina drugačija. Nisam školjku izronio već su je djeca izvadila iz mora. Zamolio sam ih da mi je daju kako bih je vratio u more. Moj je grijeh što sam se poslikao s njom kada sam je vraćao moru gdje i pripada”, napisao je.

Ernest Forjan je po struci specijalist zaštite na radu, a član je Hrvatske demokratske zajednice od 1991. godine.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar