Hrvatska ima aplikaciju koja bi ubrzala dolazak Hitne za 30 posto, ali stoji u – ladici!

Prije 3 godine stvorena je aplikacija koja bi timovima hitne koji izlaze na intervencije znatno olakšala posao.

Sustav zna i koji su liječnici u smjeni, i gdje su koja kola. Kroz ovaj sustav, u svakom trenutku se mogu locirati najbliža kola i poslati na lokaciju najkraćim putem.

Komunikacija s terena omogućava brži prijem po dolasku u bolnicu, a svi pozivi i intervencije se mogu nadgledati. Modernu aplikaciju razvili su na Tehnološkom veleučilištu u Zagrebu, na zahtjev zagrebačkog i hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

“Na bazi raspoloživosti tima, daje se digitalni nalog i tim izlazi na samo mjesto događaja. Prilikom dolaska, od trijaže, prve pomoći… sve se radi u digitalnim obliku. Radi sve pripreme rada, od godisnjih planova, radnih timova, ispitivanje kondicije vozila, ima li dovoljno sredstava, šokera”, objašnjava RTL-u Mladen Mauher, prodekan Tehnološkog veleučilišta u Zagrebu.

Sustav bi skratio vrijeme dolaska Hitne za 30%. Ali, umjesto toga, već 8 mjeseci – stoji u ladici. S državnim i zagrebačkim zavodom za hitnu medicinu sporazum su potpisali još u ljeto 2015.

Projekt je gotov u ljeto 2017, a dva mjeseca poslije – krenule su uspješne edukacije i testiranja. Ali krajem 2017. zagrebačka hitna dobiva novu ravnateljicu – i stvar pada u vodu. Stari ravnatelj Dubravko Huljev, koji je projekt i pokrenuo danas kaže – sramota…

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...