Hrvatska je dobilo prvo pivo s kanabisom, možete ga probati i u Biogradu

Pivska craft scena u Hrvatskoj je u zadnje vrijeme u pravom zaletu. Pojavljuje se sve više piva s najrazličitijim okusima i to sve iz craft pivovara – one su postale te koje pokreću trendove. Ljubitelje piva veselit će nešto potpuno novo, nešto što u Hrvatskoj još nismo imali – pivo s kanabisom.

Pivovara Daruvar predstavila je na festivalu malih nezavisnih pivara – daruvarskim Danima piva, svoja dva nova piva iz linije Peti Element, a jedno je posebno zapelo za oko. Svaki put kada se na hrvatskom tržištu pojavi nešto novo i jedinstveno – ljudi se uhvate za to. Ovog puta je to pivo s kanabisom. Pivo je napravljeno po tradicionalnoj češkoj recepturi, a u nju je dodatan ekstrakt cvijeta industrijske konoplje, što mu u potpunosti mijenja aromu dajući okus kanabisa.

U temi je i boja piva koja je zelenkaste boje odakle mu i nadimak ‘Green Power’ jer podsjeća na ‘moć zelenila’, odnosno boju konoplje.

Jedna od informacija koja je bitna pivopijama je i koliko određeno pivo ima alkohola, a većina se smjestila negdje između 4 i 6%, a tu negdje je i ovo s 4,8%.

Ono što mnoge zanima je kakvog je okusa ovo neobično pivo? Lagano je i prozračno, blago herbalnog, citrusnog okusa koji podsjeća na limetu.

Index.hr je popričao s Krešom Marićem, voditeljom Grupacije malih nezavisnih pivara Hrvatske i majstorom pivarom Daruvarske pivovare iz čije je radionice i izašlo ovo novo pivo. Između ostalog, otkrio im je i odakle ideja za proizvodnju piva s kanabisom:”Ovo Green Power pivo s industrijskom konopljom nastalo je tako da se pojavio jedan čovjek koji se počeo baviti proizvodnjom industrijske konoplje. Javio nam se sa željom da bismo mogli skupa nešto napraviti i tako je krenulo.

Prvo smo radili probe pa smo onda od biljke koja je lokalno proizvedena napravili ekstrakt. Ja uopće nisam očekivao da ćemo ove godine izbaciti tri specijala, ali tako se dogodilo. Izašao je prvo Woodoo koji je bio planiran, desio se i Green Power, nakon toga i Weissbery. Osjetiš u nekom trenutku da bi tržište nešto moglo prihvatiti, pa to i napraviš”.

Na svojoj službenoj stranici još nisu updejtali informacije o tome gdje se sve može kupiti i isprobati ovo pivo, ali su najavili da će ga biti moguće naručiti u svim kafićima i kupiti u većim trgovinama. Šibenik, Velika Gorica, Biograd na Moru, Vrbovec, Primošten… samo su neki od gradova u čijim se kafićima pivo već sada može isprobati.

A ima ga i u Zagrebu! Isprobati ga možete već danas u The Beertiji ili Cat Caffeu i poigrati se usput s macama, a ako vam sjedenje po barovima nije gušt, možete ga i kupiti za doma u Pivoteci na adresi Stupnička 14. Ovo su samo neke od lokacija na kojima možete kušati ili kupiti Cannabeer, svakim ga danom ima u sve više i više barova, piše tulumarka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...