Kolovoz ne posustaje; Vrijeme opet sve toplije, temperature će rasti do 35 °C

U ponedjeljak će u zemlji biti pretežno sunčano i vruće, prognozira Državni hidrometeorološki zavod. Uz lokalno jači razvoj oblaka postoji mogućnost za poneki poslijepodnevni pljusak, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije i na krajnjem jugu.
Vjetar na kopnu slab, povremeno umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu bura, podno Velebita s jakim, mjestimice i olujnim udarima, danju i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 30 do 35 °C.

U nastavku tjedna pretežno sunčano i još malo toplije. Vjetar većinom slab, na Jadranu povremeno umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu 22 do 27, a najviša dnevna između 30 i 35 °C.

PREPORUKE DHMZ-A

Klonite se vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću.
Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2 – 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).
Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.
Potražite sjenu.
Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.
Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

Umjerena opasnost od toplinskih valova predviđa se za četiri hrvatska grada – Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...