Podaci su alarmantni

MUP: “Najteže nesreće skrivljuju stariji vozači”

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

U manje od 24 sata cesta je odnijela pet života. Podaci su alarmantni, a s ponedjeljkom je diljem zemlje poginulo 213 osoba. Dvije osobe izgubile su život jučer u slijetanju osobnog automobila kod Vukove Gorice.

Velik broj prometnih nesreća zabrinuo je i Ministarstvo unutarnjih poslova. „Zaredale su se prometne nesreće s više poginulih, to već dugo nismo imali. Situacija nije sjajna“, istaknuo je Miron Huljak iz MUP-a.

Edukacija i prevencija, ističe struka, moraju biti na prvom mjestu. „Sama prisutnost olicije na cestama bi sigurna smanjila broj usijanih glava jer samim time kada ih vidimo, policiju, automatski puštamo nogu s pedale gasa“, smatra AMS-ov Kristijan Tićak.

Za bolju edukaciju, ali i jaču prevenciju su i vozači. Ono što policiju zabrinjava su podaci i starost vozača koji su skrivili najteže oblike prometnih nesreća. „Imamo veliko povećanje prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači starije životne dobi, stariji od 60-65 godina. Ove godine imamo povećanje od 136 posto prometnih nesreća koje su prouzrokovali vozači motocikala, ali oni starije životne dobi, ne mladi vozači“, objašnjava Huljak.

Ipak, i o mladima treba voditi brigu. Vraćanje centara sigurne vožnje, čini se kao dobra ideja. „Znači da mladi i vozač po dobivanju vozačke dozvole, unutar godinu ili dvije prošao jednu takvu dodatnu edukaciju u kojoj će se upravo savladati svi oni elementi koji se u svakoj situaciji mogu desiti“, pojasnio je Georg Davor Lisicin iz Udruge Sigurnost u prometu.

A događaju se i zato što vozni park Hrvata nije u najboljim godinama. U prosjeku se vozi automobil star 13 godina. U gotovo deset posto prometnih nesreća krivac je neispravno vozilo. „Između 10 i 12 posto prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama na cestama je uzrokovano ili izravno ili neizravno nekakvom tehničkom neispravnosti. Da smanjimo desetak posto koji su uzrok tehnička neispravnost, mogli bi spasiti 30-ak života godišnje“, tvrdi Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Do ponedjeljka je na prometnicama diljem zemlje život izgubilo 213 osoba, piše Dnevnik.hr.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar