Najgora epidemija ospica od 90-ih, u ovoj godini 41 tisuća oboljelih, 37 umrlih

Do devedesetih u Europi bilo je , piše New York Times, stotine tisuća slučajeva ospica godišnje, ali je “agresivna” kampanja cijepljenja suzbijala bolest na rekordno “dno” od 5.237 osoba 2016. godine. Prošle godine prijavljena su 23.927 slučajeva, godine 2018. bilo je više od 41.000 slučajeva, a 37 osoba je umrlo.

U ostatku svijeta i dalje je sve manje slučajeva ospica, no Europa će, čini se, ostati iznimka. Stručnjaci za javno zdravstvo kažu kako barem 95 posto populacije mora imati sagrađen imunitet (imunitet krda) kako bi se kontroliralo širenje bolesti, koju stručnjaci nazivaju najzaraznijom bolešću ikada.

U Europi samo 90 posto djece bude procijepljeno, u SAD-u 94 posto, a samo u Rusiji je postignut cilj od 95 posto. Neke bogate europske države, poput Francuske, Belgije i Austrije, bile su na 85 posto ili manje, a broj cijepljenja kontinuirano pada. Uzrok je kombinacija neosviještenosti, nedostatka informacija, antivakcinacijskih stavova, sumnji prema državnom aparatu te ekonomska i politička nestabilnost. Mnogi vjeruju u nedokazanu teoriju kako cjepiva uzrokuju autizam, piše express.

Više od polovice ovogodišnjih slučajeva, oko njih 23.000, zabilježeno je u Ukrajini, dok sve više raste broj oboljelih i u Italiji te Grčkoj, svaka država ima više od 2.000 slučajeva. U Ukrajini se počelo manje cijepiti 2008. godine, kada je zemlja prolazila kroz političku i ekonomsku krizu, rat protiv separatista koje je podržala Rusija i neznanstvenih uvjerenja.

“Cijepljenost mora biti 95 posto ali je važan i raspored, ta razina se mora postići u svakom “sloju” društva i selu kako bi se spriječilo širenje”, kažu liječnici koji ne mogu potvrditi je li epidemiji pridonijelo ubrzano doseljavanje migranata koji nisu cijepljeni.

Smrtnost od bolesti koja se širi kapljično je relativno mala, samo jedan posto u razvijenim zemljama no viša u manje razvijenima. S druge strane može uzrokovati trajne zdravstvene probleme, a najugroženiji su oni s kompromitiranim imunitetom koji bolest nisu preboljeli te bebe koje još nemaju jak imunitet.

Epidemiolozi mjere kako se bolest “širi” time što rade matrice koje računaju koliko bi se, u prosjeku, razboljelo osoba od jedne zaražene osobe u populaciji koja nema “imunitet krda”. Izračuni kažu 12 od 18 osoba. Dovoljno je, kažu stručnjaci, proći aerodromom gdje je bio netko tko je zaražen. Svatko tko je prebolio ospice automatski ima imunitet, a to je veliki dio starije populacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...