Nakon visokih temperatura i sunčanog razdoblja stižu nam promjene

Klimatološka ocjena srpnja upravo je stigla na internetske stranice DHMZ-a. Kao što su mnogi i sami primijetili, srpanj je bio topliji od prosjeka, ali ne toliko ekstremno topao kao lanjski. Što se tiče oborina, iako je sama pojava kiše u mnogim mjestima i gradovima bila nešto češća od prosjeka, sama količina kiše nije bila obilna, pa je većina Hrvatske dobila ocjenu normalno kišno. Kolovoz je pak krenuo vrlo vruće i suho, no srednjoročna i dugoročna prognoza ipak ukazuju da je moguća promjena – je li uskoro pred nama „summerkiller“?

Utorak će u cijeloj zemlji biti pretežno sunčan. Ujutro će na kopnu mjestimice biti kratkotrajne magle, a poslijepodne umjerena naoblake iz koje rijetko može biti i ponekog pljuska, ponajprije u Gorskom kotaru, Lici i središnjoj Hrvatskoj, uz granicu sa Slovenijom. Najviša dnevna temperatura poprimat će vrijednosti između 31 i 35 °C, ali će zbog vlage u zraku biti više sparno nego danas. Vjetra će biti samo na moru i to slabog, javlja RTL.

U srijedu, četvrtak i petak na kopnu će i dalje bitipretežno sunčano. Povremeno će biti male do umjerene naoblake, pa postoji i mala mogućnost za poneki poslijepodnevni pljusak, ali samo kratak. Ta je mogućnost nešto veća uz granicu sa Slovenijom. I dalje će biti vrlo vruće i sparno. Noćna se temperatura neće spuštati ispod 20 °C, a najviša će dnevna dosezati 35 °C. Tu i tamo će malo zapuhati slab vjetar i bar blago osvježavati. Za vikend te početkom idućeg tjedna nazire se pak promjena vremena, češći pljuskovi i pad temperature, no modeli kao da se još nisu odlučili u kolikoj bi to mjeri bilo, pa za pouzdaniju prognozu treba pričekati još dan ili dva.

I na obali se nastavlja toplinski val. Do kraja će tjedna biti sunčano, u četvrtak i petak i pretežnovedro. Noću će biti neugodno toplo s najnižom temperaturom oko 26 °C što će mnoge i dalje ometati pri spavanju. Najviša poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom između 34 i 37 °C uz slab do umjeren maestral. Samo su rijetko mogući kraći, prolazni pljuskovi. Prognoza za vikend još nije sasvim pouzdana, moguće je da će pljuskovi zahvatiti sjeverni Jadran, no preciznije ćemo to znati tek za dva, tri dana.

Dakle, i u većini ovog tjedna imat ćemo potpunu dominaciju sunca i vrućine. Tek su krajem tjedna te početkom idućeg mogući nešto češći pljuskovi, a s njima i osvježenje. Je li to kraj ljeta, popularno zvani „summerkiller“?Vjerojatno nije, ali zato je vjerojatno da je to kraj najtoplijeg dijela ovogodišnjeg ljeta. U ostatku ljeta veća je vjerojatnost za umjerenije i, zapravo, primjerenije temperature.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...