Nikad ne zamrzavajte sladoled koji se već otopio

Nikada nemojte zamrzavati sladoled kada se jednom otopi.

Stručnjaci upozoravaju kako bi se zbog toga mogli otrovati, odnosno u organizam unijeti bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju. Amreen Bashir, profesorica na odjelu biomedicinske znanosti na Sveučilištu Aston u Velikoj Britaniji, kaže kako rizik od trovanja hranom može vrebati tamo gdje ga najmanje očekujete – u hladnim desertima.

Dokaz tome je slučaj iz 2015. godine kada je petero ljudi u SAD-u umrlo nakon jedenja sladoleda jer je bio kontaminiran Listeria bakterijom i izazvao listeriozu, opasnu infekciju koja često kod odraslih zahvaća mozak i leđnu moždinu. Rijetko rezultira zatajenjem srca, ali i to se događa.  Ljudi je najčešće unesu u tijelo putem zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa. Ova bakterija ima sposobnost preživjeti i razmnožavati se na temperaturi unutar hladnjaka, prenosi Daily Mail.

“L. monocytogenes može rasti u rasponu temperature nižem od 0 °C do 45 °C (iako raste sporije na temperaturi hladnjaka). Primjereno kuhanje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturu hladnjaka, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od množenja Listerije, posebice ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne”, objašnjavaju u Health Protection Agency.

Amreen Bashir upozorava kako se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovno zamrzne, jer je njegova otopljena tekstura savršen okoliš za Listeriju. “Ona je vrlo otporna na štetne utjecaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplina… Ova se bolest (listerioza) najčešće povezuje sa konzumacijom zaraženog sirovog ili nedostatno pasteriziranog mlijeka i sira (posebice mekog), sladoleda, sirovog povrća, fermentiranih kobasica, sirove odnosno slabo kuhane piletine, sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa te sirove i dimljene ribe”, kažu u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Profesorica Amreen Bashir poziva ljude da budu oprezni i kada kod kuće prave domaće sladolede koji sadrže sirova jaja, da ne bi dobili salmonelu.

Simptomi listerioze

“Klinička slika obuhvaća septikemiju, meningitis, meningoencefalitis, encefalitis, intrauterine ili cervikalne infekcije trudnih žena koje mogu rezultirati spontanim pobačajem ili mrtvorođenjem. Navedenim simptomima obično prethode simptomi nalik prehladi uključujući povišenu temperaturu”, pojašnjavaju u Hrvatskoj agenciji za hranu za 24 sata.

“Također, gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proljeva mogu biti znak ozbiljnog oblika listerioze pa čak mogu biti i jedini izraženi simptomi. Vrijeme u kojem se počinju pojavljivati simptomi kod ozbiljnijih oblika listerioze se kreću može varirati od nekoliko dana do tri tjedna dok za gastrointestinalne simptome može biti oko 12 sati”, dodaju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...