Novi namet iznajmljivačima; Evo koliko će i gdje porasti boravišne pristojbe

Najavljen prije ljeta – razrađen tijekom špice turističke sezone – novi namet stiže iznajmljivačima.

Turizam cvjeta – pa je u Hrvatskoj logično da se povise porezi onima za koje se već neko vrijeme tvrdi da ne podliježu prevelikom poreznom pritisku, donosi RTL.

Kad se sve uzme u obzir – od održavanja, plaćanja računa do opremanja i poreza – biti privatni iznajmljivač dosta košta.

“Da se može živjeti od toga – može, al da će se netko obogatiti od toga, neće sigurno. Niti će na konto dva stana koja iznajmljuje kupit treći, to čisto sumnjam. Neki pristojan život možeš ako racionalno podijeliš troškove”, kaže Melita Klindić, privatna iznajmljivačica.

2019. – stiže poskupljenje.

Boravišna pristojba ide gore za 25 posto. U špici sezone tako će se za A razred umjesto 8 plaćati 10 kuna. A porasti se predviđaju i za ostale. B skače sa 7 na 9. C s 5 i pol na 7. A D s 4 i pol na 5 kuna. Ono što je najveći problem, tvrde u udrugama, što će na taj iznos gradovi još dodavati svoju cijenu, što poteže cijeli niz reakcija.

“Da neki možda čak moraju i odustati od takvih djelatnosti gdje će možda i djeca nažalost odustati od toga da pomognu svojim roditeljima još koju godinu nego će napustiti svoj dom i Hrvatsku,. Ljudi su ogorčeni jer se iz godine u godinu talože nova i nova davanja”, ističe Nedo Pinezić, predsjednik udruženja iznajmljivača za Kvarner.

Novom uredbom, za kampove boravišna pristojba ostaje ista. Paušal za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja u A razredu iznosio bi 345 kuna po krevetu mininalno. u B 293. C 241 kunu te u D i nerazvrstanim mjestima 172 kune.

Kako će sve to izgledati u praksi kad lokalne vlasti još na to dignu cijene, ne zna ni sama Melita.

“Moja pretpostavka je da će vjerojatno iznajmljivači dignuti cijene.” E sad šta će biti kad ta ponuda bude malo skuplja nego do sad, dal će turisti i dalje dolaziti i gledati blagonaklono na to, ja to stvarno ne znam.”

Pozitivno u cijeloj priči je jedino to da je Hrvatska destinacija koja je zanimljiva za turiste.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...