Požar na Velebitu stavljen pod kontrolu

Jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) sudjelovao je u četvrtak, 9. kolovoza 2018. u jutarnjim satima u gašenju požara na području vrha Matijašica iznad mjesta Tribanj- Kruščica u Zadarskoj županiji.

Kapetan posade Canadaira koja je sudjelovala u gašenju požara, bojnik Željko Žugaj kazao je kako su vrlo brzo došli na požarište i u kratkom vremenu djelovanja izbacili  pet vodenih bombi čime je požar stavljen pod nadzor vatrogasaca na terenu.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas, sudjelovale u gašenju 21 požara (10 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i tri u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS “Skylark I”) za rano otkrivanje požara bio angažiran 10 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 120 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  3 000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...