Pred nama je pravi avanturistički tjedan u Starigradu-Paklenici, pogledajte raspored

Nakon ljetnih odmora i kolaža ljetnih događanja, u Starigradu-Paklenici se nastavlja sezona aktivnog odmora. Nešto niže temperature, prekrasna priroda te sve više outdoor sadržaja čine podvelebitsko područje savršenim mjestom za provođenje aktivnog odmora u prirodi.

U skladu s tim mijenja se i nadolazeći program događanja kao i struktura posjetitelja.

Pred nama je tako pravi avanturistički tjedan koji će u Starigradu-Paklenici okupiti brojne zaljubljenike u planinu, planinarenje i planinsko trčanje.

U razdoblju od 30. kolovoza do 05. rujna slijede čak tri događaja: VELEBIT 100 MILJA, ABSOLUTE PAKLENICA i HIGHLANDER VELEBIT.

Jedno od najdugovječnijih natjecanja u planinskom trčanju u Hrvatskoj, ove  godine pod nazivom VELEBIT 100 MILJA, kreće već u četvrtak 30. kolovoza.

Nakon potvrde prijava i preuzimanja startnih paketa u Starigradu-Paklenici, sudionici najzahtjevnijih kategorija – 100 milja i 50 milja, uputit će se prema Senju odnosno Baškim Oštarijama na start.

Pred njima je iznimno izazovan put od NP-a Sjeverni Velebit do NP-a Paklenica gdje se očekuju tijekom subote i nedjelje na cilju u centru Starigrada-Paklenice. Ove dvije kategorije donose ITRA i UTMB bodove koji sudionicima omogućuju sudjelovanje na prestižnim europskim natjecanjima u planinskom trčanju.

Za rekreativce i sve druge ljubitelje prirode u sklopu ovog događaja su pripremljene još 4 kategorije na području NP-a Paklenica.

One su manje zahtjevne, namijenjene rekreativcima i ostalim posjetiteljima te obuhvaćaju trase u dužinama  od 7, 14, 26 i 42 km. U ovim kategorijama prijave su otvorene sve do samog početka natjecanja.

Ukoliko se želite pridružiti i osjetiti dašak odlične atmosfere a niste natjecateljski tip, idealna je Light kategorija u dužini od 7 km. Trasa prolazi kanjonom Velike Paklenice, rezultat se ne mjeri te je dostupna i djeci.

Za ljubitelje planinarenja održava se drugo izdanje 104 km duge planinarske ture Velebitom – HIGHLANDER VELEBIT. Polazak je 01. rujna iz Senja a planirana ruta povezuje NP-ove Sjeverni Velebit  i Paklenicu gdje je cilj 05. rujna.

U subotu, 01.rujna, održat će se i jedinstvena vertikalna utrka na Velebitu, ABSOLUTE PAKLENICA.

Start utrke je na obali mjesta Modrič, odakle će se natjecatelji uputiti najizravnijom stazom do Svetog Brda, drugog najvišeg vrha Velebita (1.753 mnv).

Bit će to odličan uvod u posezonu na području Općine Starigrad i NP-a Paklenica, idealnoj lokaciji za sve one koji uživaju u aktivnom boravku na otvorenom.

Posjetiteljima je na raspolaganju preko 150 km uređenih planinskih staza samo na području NP-a Paklenica,  potom penjanje u Paklenici, rafting i kanuing na Zrmanji, planinske biciklističke staze,  jeep safari ture, špilje, poučne planinske staze…

Sve to naravno možete upotpuniti i s morskim sadržajima jer, sezona kupanja još nije gotova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...