Slavi 100 godina; Pred Sfingom zaželite ljubavnu želju i ona će biti ispunjena, kaže legenda

Zadarska je Sfinga upravo napunila 100 godina!

Biće s lavljim tijelom, a najčešće ljudskom glavom, možemo pronaći ne samo kod Egipćana i starih Grka, već i u hrvatskim gradovima! Sfinga na zadarskoj Brodarici nema umjetnički i povijesni značaj, ali je u prošlosti itekako izazivala intrigu.

O tajnama ovog mitološkog bića koje pod zubom vremena propada i biva zaboravljeno u malenom parku na zadarskoj Brodarici, više piše portal punkufer.hr.

Ovdje se nalazi prekrasna kuća, nekad poznata i pod nazivom ‘Villa Attilila’. Ona je sagrađena davne 1901. godine, a sagradio ju je ugledi povjesničar umjetnosti Giovanni Smirich. E pa taj isti Giovanni, čovjek velike naobrazbe i znanja silno je volio svoju suprugu Attilliu. S obzirom da je ona na ‘drugi svijet’ preselila desetak godina prije njega, Smirich je u parku u kojem se nalazi njihova vila, zbog velike ljubavi prema mitologiji, ali i supruzi, dao izraditi repliku egipatske sfinge kao spomen na voljenu suprugu.

O njoj su kružile brojne legende, od toga da se unutra nalazi blago i da se o Sfingi ne smije reći ništa loše, čega se u Zadru i dan danas mnogi drže, a kako je plod velike ljubavi, ona, navodno ispunjava i ljubavne želje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...