Preminula “Kraljica soula” Aretha Franklin

Poznata američka pjevačia Aretha Franklin, koju su nazivali Kraljicom soula, preminula je u četvrtak u 77. godini života.

Franklin je preminula u svom domu u Detroitu, potvrdio je njezin izdavač, a prenosi Associated Press.

Priznavanje od strane kritičara i prvi veliki uspjeh postigla je s pjesmama poput “Respect” i “A Natural Woman”.

Aretha Franklin osvojila je ukupno 18 najpoznatijih diskografskih nagrada Grammy. S više od 75 milijuna prodanih ploča ubaraja se među najprodavanije glazbenike svih vremena.

Prva žena u Rock and Roll Hall of Fameu
Posljednji put je nastupila u studenom prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku. Prije toga je pjevala u Philadelphiji u kolovozu. Opisujući nastup Friedman je tada poručio: ” Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju”.

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame, 1987. godine. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyia, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin, ističu se još “Day Dreaming” (1972), “Jump To It” (1982), “Freeway of Love” (1985) i “A Rose Is Still A Rose” (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...