Ravnatelji škola u strahu uoči početka školske godine; Stanje je alarmantno

Ove školske godine koja počinje za nekoliko dana pribojavaju se mnogi ravnatelji škola. Tek će u ponedjeljak vidjeti pravo stanje, odnosno doznati koliko je učenika manje jer su se tijekom ljeta s obiteljima odselili u inozemstvo. Index je prvi objavio da se ove godine zatvara čak osam škola, dok u 117 škola nije upisan nijedan učenik.

Najveći postotak područnih škola u kojima neće biti učenika u I. razredu je u Šibensko-kninskoj županiji (20 %), Vukovarsko-srijemskoj (19,44 %) te Ličko-senjskoj županiji (18,18 %). Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu nema škole u koju u prvi razred nije upisan nijedan učenik, piše Index.hr.

Index je kontaktirao niz škola, a u razgovoru s brojnim ravnateljicama i ravnateljima doznajemo kako je djece sve manje. I dok Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći problem stvara iseljavanje, u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji rađa se sve manje djece. Ukratko - situacija je alarmantna.

Ivica Radošević, ravnatelj OŠ Dr. Jure Turića u Gospiću, rekao nam je da njihova škola uz matičnu ima i četiri područne, no samo su u dvije škole upisali prvašiće. Situacija, kaže nam, nije bolja ni u njihovoj matičnoj školi u Gospiću pa tako ove godine imaju 25 učenika manje nego lani.

Prvi put proglasili učitelja tehnološkim viškom jer nema učenika

"Iako je najveći razlog pada broja učenika to što se rađa sve manje djece, ipak se dio odnosi i na iseljavanje. Dosta ih je i odselilo", rekao nam je Radošević.

I ravnateljica OŠ Dr. Franje Tuđmana u Kninu Marija Mijač rekla nam je da je pad broja učenika evidentan.

"Lani smo imali tri prva razreda, a ove godine dva, znači ove godine imamo tri osma, a dva ulazna prva, samim time je velika razlika. Što se tiče iseljavanja, ono što zasad znamo je da su neki odselili, ali ne samo u inozemstvo već i u veće gradove poput Splita i Zadra, gdje su roditelji pronašli bolje poslove. Imam sreću što nam je ove godine kolegica otišla u mirovinu pa nisam morala proglasiti nikoga tehnološkim viškom. No koliko ćemo točno djece imati ove školske godine najbolje ćemo znati u ponedjeljak. Lako je moguće da su neki tijekom ljeta odselili, imali smo najava da će odseliti, no ne znamo još točno. Čekamo ponedjeljak", rekla nam je ravnateljica Marija Mijač.

Miroslav Bošnjak, ravnatelj jedine osnovne škole u Iloku - OŠ Julije Benešić, u razgovoru za Index otkrio je da su u školu upisali 39 prvašića, a ove godine imaju 23 učenika manje nego lani.

"Otišlo nam je dosta učenika iz viših razreda. Lani smo imali 362 učenika, ove godine imamo 339. Prvi put mi se pojavilo da mi djelatnik, učitelj razredne nastave, ostaje bez posla, proglašen je tehnološkim viškom, dosad se moglo krpati, sad se više ne može. Manje je djece. Odlaze u Irsku i Njemačku, a okolna mjesta su još puno gora. Mi smo bili presretni i s ovih 39 upisanih učenika", rekao nam je Bošnjak.

Dugo su, kaže, imali 411 učenika, a sad nakon ovog masovnog iseljavanja unatrag nekoliko godina imaju 70-ak učenika manje.

Čak 200 učenika manje u jednoj slavonskoj školi otkako je krenulo iseljavanje

Jasminka Falamić, ravnateljica osnovne škole Dore Pejačević iz Našica, rekla je da im je oko pet-šest učenika najavilo da će se odseliti. Što se tiče prvih razreda, kaže da imaju tri upisana prvašića više nego lani.

Ravnatelj OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice Ivica Tomljanović za Index je pak rekao da im se na kraju školske godine 2017./2018. ispisalo 13 učenika zbog odlaska u inozemstvo, te da se također zbog selidbe u inozemstvo upisalo sedam učenika manje u prvi razred. I ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića u Šibeniku Ivana Rupić nam je rekla da im se u posljednje dvije godine u inozemstvo odselilo šestero učenika.

Da je situacija najlošija u Slavoniji potvrdio nam je i Marijan Oršolić, ravnatelj OŠ Mate Lovraka iz Županje.

"Upisali smo manji broj učenika u prve razrede nego lani, a i u višim razredima imamo sad manje učenika. Dosta je ljudi odselilo u inozemstvo. U prosjeku je iseljavanje prisutno svih ovih godina otkako smo ušli u EU, što je rezultiralo time da otpočetka masovnog iseljavanja imamo oko 200 učenika u školi manje", rekao nam je Oršolić.

Marija Konjevoda, ravnateljica OŠ Vrpolje u Šibeniku, rekla nam je pak da oni čak imaju veći broj prvašića. Sad su ih upisali 18, a lani 13, piše Index.hr.

"Što se tiče ispisa, ne možemo vidjeti situaciju dok ne počne nova školska godina. No ovdje nije bilo posebnog iseljavanja. Problem je što imamo nizak prirodni prirast, godinama stagniramo jer se ne rađaju djeca. Što se tiče iseljavanja, mi nemamo s tim problema, to je trend u Slavoniji, u Dalmaciji nije. Ovdje uvijek ima nekog posla, veći je problem jer se ne rađaju djeca", zaključila je Konjevoda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...