Resorno ministarstvo dvojici zadarskih poljoprivrednika dodijelilo preko milijun kuna

Poljoprivrednici su u ponedjeljak potpisali 172 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje. Natječaj je bio objavljen u veljači i to je, po prvi put od ulaska RH u EU, bio natječaj   namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje. Natječaj je završio krajem travnja, a jučer, tri mjeseca poslije, potpisani su ugovori s vrijednošću potpore od 124 milijuna kuna za projekte u ratarstvu, vinogradarstvu, sektoru šećerne repe i cvjećarstvu.

Tim sredstvima financirat će se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja:

Ugovori za četiri sektora

Za uzgoj šećerne repe potpisan je  81 ugovor,  s ukupnim iznosom potpore od 77.408.925,91 kun   a, za cvjećarstvo  12 ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 6.504.933,97 kuna   , za vinogradarstvo  73 ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 34.299.318,93 kuna , a za ratarstvo  šest ugovora, s ukupnim iznosom potpore od 5.869.703,46 kuna.

Ovim natječajem se postiglo sufinanciranje svih prihvatljivih korisnika iz sektora cvjećarstva, šećerne repe i vinogradarstva, dok će s oko 40 posto prihvatljivih korisnika iz sektora ratarstva biti potpisani ugovori.

Među županijama po broju ugovorenih projekata iz sektora biljne proizvodnje prednjači Vukovarsko- srijemska s njih 39, Osječko- baranjska s 34 i Istarska s 29 ugovorenih projekata. Poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije ugovorili su dva projekta iz sektora vinogradarstva i to Dragana Šulentić iz Zadra za ulaganje u podizanje novih nasada vinograda, navodnjavanje i poljoprivrednu mehanizaciju s iznosom potpore od 743.400 kuna i Božo Bačić iz Podgrađa kod Benkovca s kojim je potpisano ulaganje u opremanje objekata/sustava za navodnjavanje i poljoprivrednu mehanizaciju i poljoprivrednu opremu s iznosom potpore od 301.756 kuna.

Proizvođači iz Zadra i Podgrađa

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na svečanosti potpisivanja ugovora je kazao kako su ovo sve redom uspješni poljoprivrednici.

– Njihove će investicije pridonijeti većoj efikasnosti, racionalizaciji troškova i njihovoj uspješnosti na tržištu. I dalje ćemo se truditi smanjiti administraciju, biti bolji i efikasniji kako bi olakšali posao i vratili optimizam u hrvatsku poljoprivredu. Ovi poljoprivrednici dokazuju da se može – javite se na natječaje i uzmite nam novac, rekao je Tolušić koji je naglasio kako je Program ruralnog razvoja RH najuspješniji u odnosu na sve ostale EU fondove te da se očekuje da će njegova cjelokupna alokacija potrošiti u cijelosti do 2020. godine.

Kroz Program ruralnog razvoja  2014. – 2020. utječemo se na povećanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije te na unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima. Do sada se 87 posto alociranih sredstava stavilo na raspolaganje kroz natječaje, 54 posto alokacije je ugovoreno, a preko 26 posto alokacije je već isplaćeno. Od ukupno ugovorenih sredstava za mjere Programa ruralnog razvoja, najveći postotak ugovorenog (preko 40 posto)  za mjeru 4., što pokazuje da je ovo mjera koja odgovara na najznačajnije i najvitalnije potrebe naših poljoprivrednika (u mjeri 4. ugovoreno je 147 milijuna eura u odnosu na ukupno dostupni iznos programa od 345 milijuna eura).

Prema indikativnom planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede je sebi zadalo raspisati ukupno 30 natječaja za što su osigurali 3,75 milijardi kuna potpore. Od početka godine pokrenuli smo već 26 novih natječaja ukupne vrijednosti 3,1 milijarde kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...