Sutra će pasti europski temperaturni rekordi, crveni meteoalarm uključen za cijeli Jadran

Zbog ekstremnih vrućina i jakog vjetra požari su u Grčkoj odnijeli 91 život, a prema National Geographicu ovo je najsmrtonosnija sezona požara u Europi od 1900.

Skandinavija se kuha na nezapamćenim temperaturama višim od 30°C, u Japanu je zabilježena najviša temperatura ikad – 41°C, a rekordno visoke temperature zabilježene su i središnjem dijelu SAD-a.

Prošli je mjesec zabilježeno čak 118 povijesnih temperaturnih rekorda diljem svijeta prema izvještaju organizacije National Oceanic and Atmospheric Administration.

Na mukama su i Njemačka i Velika Britanija koje su pogodile šumski požari i velike suše. Zbog visokih temperatura zraka zagrijalo se i Sjeverno more uzrokujući bujanje otrovnih algi na obalama Poljske. Pogođene su i Rusija, Baltičke zemlje, Rumunjska…

Crveni meteoalarm upalio se danas za četiri europske zemlje – Hrvatsku, Švicarsku, Španjolsku i Portugal. U Švicarskoj će se temperature penjati do 36°C.

U Portugalu za petak najavljuju do 39°C, a za vikend i do 42°C. Španjolska će se danas kuhati na 41°C, a tako visoka temperatura nastavit će se i kroz vikend.

U Hrvatskoj će se prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas temperature kretati do 31°C na Jadranu i do 35°C u unutrašnjosti, prenosi Jutarnji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...