U Hrvatskoj se zatvara 6 škola jer nema djece, među njima jedna u Zadarskoj županiji

Kako Index doznaje, zatvara se čak 8 škola, dok u 117 škola nije upisan nijedan učenik. Šest škola se zatvara jer u njima nema učenika, a dvije se zatvaraju jer se sele u novoizgrađenu školu.

“Prema privremenim podatcima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama u školskoj godini 2018./2019. nastava se neće održavati u šest područnih škola u kojima nema učenika.”, stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Među njima je jedna u Zadarskoj županiji. Riječ je o osnovnoj školi Petar Zoranić, točnije područnoj u selu Crljenik.

Alarmantan je i podatak da se ove školske godine u 117 škola nije upisao nijedan novi učenik.

Prema privremenim podacima zaprimljenim od ureda državne uprave u županijama, nijedan učenik nije upisan u 113 područnih škola te četiri matične škole.

Samo u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu nema škole u koju u prvi razred nije upisan nijedan učenik. U 19 županija u kojima nije upisan nijedan učenik u prvi razred, u šk. god. 2017./2018. nastava se održavala u 1136 područnih škola.

“Ako računamo postotak škola u kojima nema učenika I. razreda, onda je to 9,95 %. Računajući na razini županija, najveći postotak područnih škola u kojima neće biti učenika u I. razredu je u Šibensko-kninskoj županiji (20 %), Vukovarsko-srijemskoj (19,44 %) te Ličko-senjskoj županiji (18,18 %). Kako se radi o privremenim podatcima, moguće su i promjene”, tvrde u Ministarstvu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...