U našem dijelu Europe speed najpopularniji, a droga se sve češće naručuje preko interneta

Europsko izvješće o drogama pokazuje da je ectasy sve popularniji, da se kokain više konzumira u državama zapadne i južne Europe, amfetamini se više koriste u sjevernoj i istočnoj Europi.

U mnogim europskim zemljama sve je više osoba koje dolaze na liječenje zbog zlouporabe i ovisnosti o amfetaminima, a gotovo polovica ih primjenjuju intravenozno.

U izvješću je objavljeno i da kanabis zauzima najveći udio u vrijednosti nezakonitog europskog tržišta droga te je proizvodnja kanabisa tako postala glavni generator prihoda organiziranom kriminalu.

Kaznena djela povezana s kanabisom čine oko tri četvrtine svih kažnjivih djela povezanih s drogama, a procjene govore da oko jedan posto odraslih osoba u Europi upotrebljava kanabis svakodnevno ili gotovo svakodnevno.

Među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni i vrlo toksični sintetski kanabinoidi, koje se povezuje sa 13 smrtnih slučajeva i 23 nesmrtonosnih trovanja u osam europskih država prošle godine. Snažni psihostimulans, sintetski katinon alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva. Njihovi konzumenti, navodi se u izvješću, uglavnom niti ne znaju što su uzeli niti kako će djelovati.

U izvješću se upozorava i na veliku prijetnju koju u novije vrijeme predstavlja sve veća opskrba drogama preko interneta, koju je vrlo teško kontrolirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...