Vrtić nema 146 općina u Hrvatskoj, među njima jedna zadarska koji broji više rođenih nego umrlih

Među deset općina koje najviše ulažu u demografske mjere, naknadu za rođenje djeteta, (su)financiranje vrtića, udžbenika, prehrane i produženog boravka u školama, prijevoza, stipendiranja učenika i studenta, stambenog zbrinjavanja čak ih je sedam iz primorskih županija.

Riječ je o općinama Bol, Lovreć, Punat, Kostrena, Podstrana, Lovran, Otok. Uz njih, pregledavanjem podataka koje je prikupilo Ministarstvo za demografiju, po demografskim mjerama unutar svojih mogućnosti izdvajaju se i Andrijaševci, Čepin te Molve.

Nasuprot općinama koje se trude preokrenuti negativne trendove i opstati ili zadržati pozitivan prirodni prirast, niz je općina koje nemaju drugih mjera, osim skromne naknade za rođenje djeteta, pa ni dječji vrtić.

Među njima je i mala općina Galovac u Zadarskoj županiji. No, unatoč tome tri protekle godine imala je više rođenih nego umrlih ili jednak broj.

Lani je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, više rođenih nego umrlih imalo samo 40 općina i gradova, a u njih 506, uključujući i Zagreb, bilo je više umrlih nego rođenih, dok je 9 gradova i općina imalo nulti prirast.

Čak 146 općina nema vrtić, a njih 311 jaslice, prenosi Večernji.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...