Cestitka_Uskrs

Zadarski turinir piše novu povijest; Zdenka Zrilić u Zadar dovodi kineskog prvaka Liaoning Flying Leopards

Hrvatski košarkaški turnir piše novu povijest. Zadar Basketball Tournament prva je postaja kineskog prvaka u Europi. Liaoning Flying Leopards, iz lige koju prati 400 milijuna ljudi, dolazi na zadarski turnir kako bi odmjerio snage s europskim košarkaškim velikanima. Hrvatska ima mogućnost putem TV prijenosa utakmica za dosad neviđenu turističku promociju na kineskom tržištu koje čini više od milijardu ljudi.

Letećim leopardima ovo će biti prvi nastup na tlu Europe te će imati priliku zaigrati s ponajboljim europskim momčadima na turniru koji će se od 20. do 23. rujna održati na Višnjiku. Liaoning je zbog Zadra otkazao Azijsku ligu prvaka. Wang Hong, glasnogovornik prvaka kineske CBA lige, je ovaj tjedan kineskim medijima potvrdio nastup na petom izdanju zadarskog turnira. Zbog preklapanja termina, Liaoning je odustao od Lige prvaka koju od 1981 organizira FIBA Asia i dolazi u Hrvatsku. Sportski portali u Kini su ovoj vijesti dali veliku pažnju. Ističu oduševljenje Liaoningovih navijača pozivom na najjači pripremni turnir u Europi i mogućnošću da igraju protiv najboljih europskih ekipa. Naglašavaju da je trenutno razina košarke u Europi znatno ispred Azije, ali vjeruju da u kompletnom sastavu mogu u najboljem svjetlu predstavljati azijsku klupsku košarku.

Dolasku prvog kineskog košarkaškog kluba u Hrvatsku prethodio je nedavni posjet kineske delegacije predvođene direktorom CBA lige Zhang Xiongom. Oni su u Hrvatsku stigli na poziv profesora Damira Knjaza s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te organizatorice Zadar Basketball Tournamenta Zdenke Zrilić. Trenutno je šest Liaoningovih košarkaša na pripremama reprezentacije Kine koja sljedeći tjedan igra dva turnira. Ostaje još nepoznanica hoće li se produžiti ugovori američkim igračima ili će vodstvo najboljeg košarkaškog kluba u Kini potražiti druga rješenja. S obzirom na igru u prošloj sezoni, velika je vjerojatnost da ćemo Brandona Bassa (Oklahoma, Dallas, Orlando, Boston, Lakersi, Clippersi) i Lestera Hudsona (Boston, Memphis, Washington, Cleveland, Clippersi) gledati u rujnu na Višnjiku.

Chinese Basketball Association (CBA) osnovana je 1995. i u kratko je vrijeme postala najveća profesionalna sportska liga u Aziji. Međunarodni uspjesi profesionalne vrste i mega-zvijezde Yao Minga povećali su interes Kineza za košarku i učinili ju najpopularnijim momčadskim sportom u zemlji. O popularnosti košarke govori podatak da je finale prošle sezone gledalo više 200 milijuna ljudi, dok su dvorane tijekom cijele sezone ispunjene do posljednjeg mjesta. Rastućoj popularnosti pridonio je i sve veći broj stranih igrača, naročito iz NBA, koji se odlučuju igrati upravo u Kini. U CBA se natječe 20 ekipa, a titulu najbolje u protekloj su sezoni prvi put odnijeli upravo Liaoning Flying Leopards.

Zadar Basketball Tournament organizira tvrtka S Event. Na turniru, uz Kineze, igra i pet euroligaških klubova – Fenerbahce, CSKA Moskva, Bayern Munchen, Maccabi i Olimpia Milano. Organizatori su i za peto izdanje najjačeg europskog pripremnog turnira najavili bogat popratni program koji će se uklopiti u zadarsku turističku ponudu. Ponajbolje košarkaške ekipe Europe i kineski prvak željan dokazivanja jamče da nas i ove jeseni u Zadru očekuje vrhunska košarka te izvrsna turistička promocija Zadra i Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...