Zbog suše nas očekuje poskupljenje voća, povrća i mliječnih proizvoda

Od jeseni se u Hrvatskoj očekuje poskupljenje voća i povrća, ali i mliječnih proizvoda. Posljedica je to velikih suša koje haraju Europom već mjesecima.

Sušu, koja mjesecima hara Europom, Hrvatsku je zaobišla, ali nije kiša i tuča koja je mnogima uništila usjeve.

“Ove godine zbog kiša, zbog loših vremenskih uvjeta, dosta nam je rajčice propalo. Napale su ih gljivične bolesti i sad nema lista, pa ona trune. Izgubili smo gotovo cijeli urod”, kaže Mateja Novak, poljoprivrednica.

A da nemaju plastenike i navodnjavanje koje još nisu isplatili, ne bi imali ni ove ekološki proizvedene rajčice. Cijenom, kažu, teško mogu konkurirati uvoznim proizvodima, pa su se usredotočili na kvalitetu kojom stvaraju svoje stalne kupce.

“Naše cijene su ovdje niže nego cijene eko povrća na tržištu, ali normalno nešto više od konvencionalnog povrća. Recimo, rajčica je naša 12 do 16 kuna. Trenutno je na tržnici, pa tako šest do osam, dok je ekološka 20 pa čak i više”, kaže Mateja za RTL.

Europska je komisija najavila porast cijena hrane zbog suša koje su opustošile Europu. To će Hrvati osjetiti već u jesen, jer hranu najviše uvozimo. Rast cijena očekuju mljekari koje trenutno spašava visoka cijena maslaca.

“Ne možemo raditi maslac, proizvoditi maslac bez drugih proizvoda, koji su vezani uz njega. Svi ti proizvodi su pod velikim uvoznim pritiskom. Zbog toga moramo držati cijenu maslaca kakva jest”, kaže Josip Čefko, voditelj projekata u mini mljekari.

Zasad su, kažu, otkupne cijene mlijeka stabilne i u prosjeku Europske unije.

Većini građana novo poskupljenje, nakon ispražnjenih džepova na godišnjem odmoru, bit će novi udarac na novčanike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...