67 milijuna i 500 tisuća kuna za izgradnju menze i smještaj 284 studenta

Među 50 uvjetno odobrenih projekata za sufinanciranje iz programa Interreg V-A Italija – Hrvatska, kojim se provodi prekogranična suradnja Hrvatske i Italije na projektima Europske unije, Sveučilište u Zadru sudjelovat će u njih pet. U okviru prioritetne osi „Okoliš i kulturna baština“, Sveučilište će biti partner na tri projekta, dok će unutar osi „Plave inovacije“ te osi „Pomorski promet“ sudjelovati na jednom projektu.

Sveučilištu u Zadru za ove je projekte odobreno više od milijun eura.

– Međunarodna suradnja i umrežavanje naših djelatnika s kolegama diljem svijeta od iznimne su važnosti za Sveučilište u Zadru. Kada se pritom, kao u ovim slučajevima, radi o projektima koji donose novu vrijednost i korist cijeloj zajednici, omogućavaju nova zapošljavanja te promiču održivost kao načelo korištenja ekoloških resursa, ispunjavaju se brojni ciljevi postavljeni našom strategijom, kaže rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, koja od početka mandata inicira sudjelovanje sveučilišnih profesora u europskim i drugim međunarodnim projektima i daje im punu podršku u njihovoj realizaciji.

U okviru projekta ADRIREEFS, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu sudjelovat će u stvaranju teorijske osnove za ekonomsko vrednovanje koralja na Jadranu, a sve u svrhu veće zapošljivosti lokalnog stanovništva.

Odjel za geografiju participirat će u projektu MADE IN – LAND u kojem je naglasak stavljen na izradu strategije s ciljem ekonomske održivosti zaobalja, dok je Odjel za kroatistiku i slavistiku angažiran unutar projekta REPLICATE, gdje će naglasak biti na revitalizaciji zapuštene kulturne baštine, koja bi bila okidač za privlačenje novih kulturnih turista.

Na projektu DISCOVER radit će djelatnici Odjela za nastavničke studije u Gospiću. Glavni cilj je smanjenje turističke sezonalnosti razvojem i ulaganjem u manja mjesta s bogatom prirodnom i kulturnom baštinom.

Zadarsko sveučilište će uz sve navedeno doprinositi i ublažavanju klimatskih promjena kroz projekt GUTTA, u kojemu je jedan od zadataka rad na otvaranju novih trajektnih veza između Hrvatske i Italije, s ciljem smanjenja emisije štetnih plinova, a projekt će realizirati djelatnici Pomorskog odjela.

Rektorica Vican je osigurala i bespovratna sredstva u iznosu od 67 milijuna i 500 tisuća kuna za projekt „Studentski smještaj i prehrana u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru”.

Izgradnjom studentske menze sa studentskim paviljonima omogućit će se kvalitetnija prehrana studenata te smještaj za 284 studenata. Projekt je trenutačno u fazi savjetovanja za javnu nabavu za izvođenje radova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...